Volledig scherm
Het beatfeest in de Markelose Kösterskoele op Hemelvaartsdag 1967. © Stichting Heemkunde Markelo

Weer beatfeest in de Markelose Kösterskoele?

MARKELO - Het beatfeest in de Markelose Kösterskoele op Hemelvaartsdag 1967 was het eerste popfestival in de openlucht. Henk van de Wetering weet het zeker. De 67-jarige Hengeloër is werkzaam bij het Poparchief Twente en heeft plannen voor een revival.

Van de Wetering schreef er 10 jaar geleden over op zijn weblog. Het beatfeest was 'een ongenadig succes' volgens Van de Wetering. En daar hadden de organisatoren Lex Honigh en Hans Wiegant niet op gerekend. Ze verwachtten zo'n 500 belangstellenden. Er kwamen er 2.000. Van de Wetering, toen 16 jaar, speelde zelf ook op het beatfeest. "Het festival stelde niet zoveel voor. Er waren geen toiletten, er was geen beveiliging en alle muzikanten brachten hun eigen versterkers mee. Het podium bestond uit drie platte boerenkarren onder een kapschuur."

Onderzoek

Afgelopen zomer dook Van de Wetering in de geschiedenis van de popfestivals. "Ik heb toen een oproep op Facebook geplaatst over de beatfeesten bij de Kösterskoele en ik kreeg veel reacties. Veel mensen stuurden foto's en informatie."

Het resultaat was een artikel, dat te lezen is op de website van Poparchief Twente: poparchief-twente.mijnstadmijndorp.nl . Maar er is meer: er zijn plannen voor een nieuw beatfeest in het openluchttheater. "Het is nog niet zeker", zegt Van de Wetering. "We zijn nog in overleg met de Kösterskoele. Maar het zou mooi zijn als we die tijden kunnen herbeleven, met alle oudjes en andere geïnteresseerden bij elkaar." 

Volledig scherm
Het beatfeest in de Markelose Kösterskoele op Hemelvaartsdag 1967. © Stichting Heemkunde Markelo

Hengelo e.o.