Volledig scherm
De zaal van de Haverkamp zat vol met bezorgde inwoners van Hof van Twente. © Christian van der Meij

'Weg met windmolens, lange leve alternatieven in Hof van Twente!'

MARKELO - De drie actiegroepen tegen windmolens in het Markelose buitengebied gaan zich richten op alternatieven, zoals energie uit zon en uit mest. Aleid Diepeveen maakte dit woensdagavond bekend tijdens een informatiebijeenkomst van de actiegroepen in de bomvolle grote zaal van De Haverkamp.

Ze riep de circa 400 bezoekers op zich te melden om mee te denken. „We moeten samen de schouders eronder zetten en met dit burgerinitiatief aan de slag gaan. Ook de gemeente moet helpen. En misschien moeten we wel experts ‘van buiten’ inschakelen”, zei ze.

Behalve alternatieven is er volgens Diepeveen ook veel voordeel te halen uit energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, in bestaande woningen en bedrijfspanden. Veel onroerend goed is slecht geïsoleerd. Diepeveen: „Daar valt nog veel te winnen.” De zoektocht naar andere ‘groene’ energiebronnen moet er toe leiden dat windmolens niet nodig zijn om de duurzame ambities van de gemeente te halen.

Diepeveen was de laatste spreker in een reeks. Haar ‘voorgangers’ lieten, zoals verwacht, geen spaan heel van de plannen van De Wolff Nederland Windenergie voor drie parken met in totaal veertien 200 meter hoge windmolens in het Markelose buitengebied.

De bijeenkomst werd niet alleen bezocht door Markeloërs, maar ook door inwoners van Goor, Diepenheim en Enter. Want in de gemeente Wierden beginnen ze zich ook zorgen te maken, met name over het geplande windpark Elsen, het gebied tussen de Rijssenseweg en de provinciale weg ter hoogte van Elsen.

Sahara
Gespreksleider Gerrit-Jan Oplaat zette in zijn inleiding de toon. „Als die windmolens er komen ben ik bang dat Hof van Twente de sociaal en economische Sahara van Nederland wordt. De economie keldert, toeristen blijven weg, de huizenmarkt klapt in. En dan heb ik het nog niet eens over geluidsoverlast, slagschaduw en gezondheidsrisico’s”, zei het voormalig VVD-kamerlid.

Hengelo e.o.