Volledig scherm
Een boer protesteert tussen Buurse en Beckum tegen de Twente Rally. © Remco Waanders

‘Wel rally geen koeien?’ Boerenprotest rond Twente Rally

BECKUM - Veehouders protesteren met trekkers tijdens de Twente Rally bij Beckum. Hun bedrijven zitten op slot vanwege de stikstofcrisis en ze vinden het oneerlijk dat de autorally wel is toegestaan rond de Natura 2000-gebieden.

Veehouder Remco Waanders heeft als eerste zaterdagmiddag een trekker met borden in het weiland vlak voor de route gezet. Zaterdagavond om 18 uur worden de eerste rallyauto’s bij zijn bedrijf verwacht. Boeren in de buurt zetten voor die tijd ook trekkers met spandoeken in de weilanden langs de route. Waanders verwacht dat er ongeveer tien komen.

Publieksvriendelijk

Een publieksvriendelijke actie, benadrukt Waanders. “Als we willen kunnen we de straten zo dicht zetten, maar dat doen we niet.” Het gaat de boeren namelijk niet speciaal om de rally, maar ze willen wel de aandacht vestigen op hun eigen situatie. De agrarische sector zit op slot vanwege de stikstofcrisis. Bouwen en uitbreiden rondom natuurgebieden is al sinds eind mei niet mogelijk. Voor boeren dreigt een forse inkrimping van de veestapel. “Maar naar ons gevoel is er geen probleem, de stikstofproblemen bestaan alleen op papier.” 

Veehouder Henk ten Elshof uit Buurse sprak vorige week al zijn ongenoegen uit tegenover deze krant. Volgens hem wordt er gemeten met twee maten door wel een rally toe te staan in een gebied waar alle boeren onder een vergrootglas liggen.

Hengelo e.o.