Volledig scherm
© Carlo Ter Ellen

Werklozen Hof van Twente vrijwillig aan de bak

GOOR Werklozen vrijwilligerswerk bezorgen waarmee ze andere inwoners van de gemeente Hof van Twente kunnen helpen. Dit is het doel van de nieuwe stichting De Washand Hof van Twente, die is opgericht door Huub Eijkelkamp uit Goor en Markeloër Frank Leensen.

De stichting wil een onderdeel vormen van een nog op te richten overkoepelende organisatie voor andere instellingen die met vrijwilligers werken. Daarbij valt te denken aan de Stadslandbouw Hof van Twente, de kledingbank Van Katoen, de voedselbank, repairshops, kringloop en de was- en strijkservice van De Washand.

Dagbesteding
Eijkelkamp: „We hebben honderden werklozen die voor reïntegratie in aanmerking komen, maar we hebben ze niet in zicht en ze komen moeilijk aan werk. Door ze een zinvolle dagbesteding te geven, horen ze weer bij de gemeenschap. Wij willen hun talenten inzetten. Er is momenteel geen samenwerking tussen de verschillende organisaties voor goede doelen.Wij vinden dat je met elkaar moet optrekken, zodat je zaken, zoals de inzet van vrijwilligers, beter op elkaar kunt afstemmen.

Voorlopig bestuur
De stichting De Washand Hof van Twente telt een voorlopig bestuur dat uit drie personen bestaat. Er zal ook samenwerking worden gezocht met welzijnsorganisatie Salut.„We kijken naar een goede samenwerking”, aldus Eijkelkamp.

Welzijn
De vrijwillige werkzaamheden moeten volgens Eijkelkamp en Leensen het ‘algemene welzijn’ van andere inwoners van ‘de Hof; ten goede komen. „Heb je het over welzijn dan heb je het, bijvoorbeeld, over thuiszorg die de afgelopen jaren door forse bezuinigingen is uitgekleed. Voor deze doelgroep kunnen vrijwilligers goed werk doen”, aldus Leensen.

Kantoor
Het is de bedoeling dat de organisatie een kantoor krijgt aan de Pastoriestraat in Goor. Daar moet ook De Washand worden gehuisvest. Volgens Eijkelkamp heeft de gemeente positief gereageerd op de voornemens.

Aanleiding
Aanleiding voor de oprichting van de stichting De Washand Hof van Twente is het faillissement van wasservice De Washand in augustus dit jaar. Dit bedrijf was levensvatbaar, maar ging bankroet door een schuld uit het verleden. De Washand maakt nu een doorstart en de activiteiten, wasserij, stomerij en strijkservice voor particulieren en bedrijven, zijn inmiddels ondergebracht in een stichting.

Hengelo e.o.