Volledig scherm
Bomen aan Gondalaan die worden gekapt © Carlo ter Ellen DTCT

Wethouder: geen uitstel van kap monumentale eiken in Goor

GOOR - Wethouder Harry Scholten voelt niks voor uitstel van de kap van 94 'monumentale' eiken in de Goorse wijk 't Gijmink. Ook heeft het volgens hem geen zin te zoeken naar alternatieve vormen van asbestsanering, zodat deze tientallen jaren oude bomen kunnen blijven staan. Scholten zei dit donderdagavond in een bomvolle bewonersbijeenkomst in zalencentrum De Bebsel.

De bomen moeten volgens de gemeente 'helaas' worden gekapt, omdat ze de asbestsanering van de bermen, waarin ze staan, belemmeren. Er zijn alternatieven om de bomen te behouden, maar die bieden geen garantie dat dan ook de asbest is verdwenen. 'De volksgezondheid staat voor ons op nummer één. Ik sta hier met lood in de schoenen en met een kloppend hart. Dit is één van de moeilijkste besluiten geweest, maar het hoofddoel is de volksgezondgheid. Toen ik hoorde dat de bomen moesten wijken was ook mijn eerste reactie van: nu niet, morgen niet en nooit niet. Maar, na veel wikken en wegen was er geen ander besluit mogelijk', zei Scholten.

Half maart

De gemeente wil half maart met de rigoureuze bomenkap aan de Gondalaan, de Oude Haaksbergerweg en de Haaksbergerweg beginnen. Uit bodemonderzoek blijkt dat het grootste deel van de bermen is verontreinigd met asbest boven de saneringsnorm, met plaatselijke hoge concentraties.

Geen inspraak

Veel mensen in de zaal waren niet overtuigd van de noodzaak van de kaalslag. Het steekt de bewoners vooral dat ze geen inspraak bij de besluitvorming hebben gehad. 'De gemeente zegt samen met ons te willen optrekken, maar dat is dus niet zo. We zijn hier voor niks gekomen. We worden voor het blok gezet, het is slikken of stikken', werd er diverse keren in de zaal opgemerkt.

Scholten: 'Omdat het om de volksgezondheid gaat hebben we besloten dat B en W het besluit nemen en daarna jullie te informeren in plaats van inspraak in de besluitvorming te geven.'

Hengelo e.o.