Volledig scherm
MARKELO - De Grotestraat in Markelo gaat opnieuw ingericht worden. De vraag is wanneer? © Lars Smook

Wethouder wil Grotestraat in Markelo sneller aanpakken dan gepland

MARKELO - Wethouder Harry Scholten onderzoekt de mogelijkheden om volgend jaar te beginnen met de herinrichting van de Grotestraat in Markelo in plaats van in 2022 of 2023, zoals hij eerst van plan was.

Gesprek

Scholten gaat daarvoor in gesprek met de dorpsraad en ondernemers die voorstanders zijn van  snellere aanpak van deze doorgaande weg door het centrum van het dorp. In de gemeenteraad bleek dinsdagavond dat naast de PvdA ook VVD en D66 vinden dat de herinrichting sneller moet. Dat werd duidelijk in de eerste discussie over de kadernota waarin burgemeester en wethouders het financieel beleid voor 2020 en de jaren daarna uitzetten.

Aanpak

De herinrichting van de Grotestraat behelst het aanpakken van het plein rond de kerk tot verblijfsgebied en de asfaltstrook bij supermarkt Plus, de aanleg van twee snelheidsremmende ‘rotondes’ met groene zuilen, plantenbakken, bankjes, fietsstallingen en nieuwe straatverlichting. Hiervoor had de gemeenteraad eerder 225.000 euro gereserveerd. De totale aanpak kost echter 550.000 euro. De meerkosten worden, zo stelt het college in de kadenota voor, gefinancierd uit een potje dat voor een lening aan het waterbedrijf  Vitens was bedoeld.

Realistisch blijven

Scholten wilde met de herinrichting van Grotestraat wachten totdat andere ontwikkelingen in het dorp zijn afgerond, zoals de bouw van het nieuwe kindcentrum, de invulling van Plan Mooi Markelo en Plan Kistemaker. Volgens voorzitter Hans ten Zende van de dorpsraad hoeft er echter alleen te worden gewacht op het nieuwe kindcentrum dat volgend jaar wordt opgeleverd.,,Als het kan gaan we er eerder mee aan de slag. Maar we moeten ook realistisch blijven en de druk (op een snellere uitvoering,red)  niet onnodig verhogen", aldus Scholten.

Hengelo e.o.