Wibi Soerjadi
Volledig scherm
Wibi Soerjadi © Rob Wissink

Wibi Soerjadi speelt mee bij Symfonia Jong Twente: ‘Het is fijn om met hem te werken’

DIEPENHEIM - Winterconcert Pianist Wibi Soerjadi, sinds 2017 inwoner van Diepenheim, treedt vanwege zijn volle agenda zelden op met amateurgezelschappen. Voor de Winterconcerten van Symfonia Jong Twente maakt hij graag een uitzondering.

Een beetje zenuwachtig zijn de altviolistes van Symfonia Jong Twente wel, als de repetitie op het punt van beginnen staat. Straks komt Wibi meespelen en dat gebeurt niet elke dag. ,,We hebben de afgelopen tijd geoefend met onze dirigent Alex achter de vleugel", zeggen ze. ,,Maar Alex is geen Wibi..." Alex is Alexander Geluk, de dirigent van Symfonia Jong Twente die al jaren een muzikale band koestert met de kleine grote maestro. Ze gaven samen verschillende concerten met het Oost-Gelders Symfonie Orkest. Nu heeft de orkestleider uit 's Heerenberg Soerjadi weten te strikken voor een uitvoering van het tweede pianoconcert van Rachmaninov met de jonge Twentse musici. ,,Het is fijn om met Wibi te werken, vooral bij het lyrische werk van Rachmaninov", zegt Geluk, terwijl zijn orkest al bezig is met stemmen. ,,Sommige pianisten gaan de muziek met veel geweld te lijf. En soms moeten er bij dit concert inderdaad veel decibels uit de piano worden getimmerd. Maar bij Wibi blijft het altijd fijntjes. Hij doseert mooi en geeft het orkest de ruimte."

Kwispelend

Een bijzondere periode voor Wibi Soerjadi; hij speelt drie keer met Symfonia Jong Twente én hij viert in maart zijn 50ste verjaardag.
Volledig scherm
Een bijzondere periode voor Wibi Soerjadi; hij speelt drie keer met Symfonia Jong Twente én hij viert in maart zijn 50ste verjaardag. © Rob Wissink

Het stemmen is gedaan, de repetitie kan beginnen. Eerst neemt Geluk de lastige passages met het orkest door. Als de plooien zijn gladgestreken, is het tijd om de hoofdrolspeler erbij te halen. Opwinding bij de musici als Soerjadi binnenkomt. Het is niet zozeer zijn verschijning, in een auberginekleurig fluwelen pak met bijpassende hoed, die indruk maakt. De aandacht gaat vooral naar zijn viervoetige gezelschap: Pepper, een kwispelende dalmatiër die meteen het orkest snuffelend aan een inspectie onderwerpt. De cellisten lachen er wat ongemakkelijk bij. ,,Wie van jullie beiden gaat er spelen?", vraagt Geluk met een knipoog, waarna een omhelzing met de gastpianist volgt. Soerjadi lacht en neemt plaats achter de vleugel. Pepper houdt zijn baasje tijdens de repetitie nauwlettend in de gaten. Wanneer het orkest alle registers opentrekt, loopt ze snel naar hem toe. Op het moment dat Soerjadi met veel gevoel de toetsen beroert, kijkt de dalmatiër nieuwsgierig mee. ,,Ze is er altijd bij, ook bij de uitvoeringen", zegt de pianist, als het een uur later even pauze is. ,,Ze voelt precies aan wanneer een stuk is afgelopen. Heel bijzonder. Nee, Pepper jankt nooit. Ik denk dat ze de muziek mooi vindt.”

Rachmaninov is een favoriete componist van Soerjadi, met als lievelingscompositie het bekende tweede pianoconcert. ,,Dat is de ultieme avonturenfilm waar alles in zit. Zo mooi! Alle gradaties van emoties komen voorbij: romantiek, spanning, drama. Het is niet voor niets een van de populairste pianoconcerten. Het probleem is alleen dat je een orkest nodig hebt om het te spelen en dat heb je niet altijd bij de hand. Daarom heb ik een bewerking gemaakt waarbij de pianist ook de orkestpartijen voor z'n rekening neemt. Dat was een behoorlijke uitdaging, maar ik denk dat veel pianisten daar iets aan hebben." Dat hij het concert nu drie keer met een amateurgezelschap speelt, is best bijzonder. Soerjadi heeft zijn handen al vol aan alle solo-optredens en concerten met professionals. ,,Ik speel veel, dus ik moet keuzes maken. Na een zwaar concert heb ik bovendien ook mijn rust nodig om het emotioneel te verwerken."

Verjaardagsconcert

Het wordt een bijzonder jaar voor Soerjadi. Op 2 maart viert hij zijn vijftigste verjaardag en die mag wat hem betreft niet ongemerkt voorbijgaan. ,,Ik ga drie grote dingen doen. Mag ik er al iets meer over zeggen?", vraagt hij aan zijn Twentse personal assistent Daniëlle de Weerdt. Die schudt haar hoofd. ,,Nee, daar willen we een apart pr-moment van maken." Zeker is wel dat de pianoster thuis in Diepenheim verjaardagconcerten gaat geven voor een klein publiek. ,,In een intieme setting. Dat doe ik vaker, maar nu maken we er iets speciaals van. Mensen vinden het leuk om even in Wibi's wereld te zijn. Ik laat ze dan ook mijn huis zien, zoals de Arcade Room met allerlei spelautomaten. Het leuke aan dit soort concerten is het directe contact. Ik kan de mensen zien, vertel tussen de nummers door verhalen en beantwoord hun vragen. Wat ook leuk is zijn de tuinconcerten in Diepenheim, komende zomer drie weekenden lang. Ik verheug me erop. Dat wordt echt weer een feestje." En dan breekt Soerjadi het gesprek af. Hij moet weer naar de vleugel voor het tweede deel van de repetitie. Het orkest wacht al op hem. Pepper begint te kwispelen.

Quote

Mensen vinden het leuk om even in Wibi's wereld te zijn

Wibi Soerjadi

De Winterconcerten van Symfonia Jong Twente en Symfonia Junior o.l.v. Alexander Geluk en Anke Lefferts, met werk van o.a. Rossini, Sibelius, Mahler en Rachmaninov. Solist: Wibi Soerjadi. Op 26 januari in Muziekcentrum Enschede, op 2 februari in de Pancratiuskerk in 's Heerenberg en op 9 februari in de Hanzehof in Zutphen. De data voor de huiskamerconcerten in Villa Peckedam in Diepenheim worden binnenkort bekendgemaakt op soerjadi.com.

Hengelo e.o.