Volledig scherm
© Lars Smook

Wie kraait als eerste bij de hanenkraaiwedstrijd in Goor?

GOOR - In Goor werd zondag een hanenkraaiwedstrijd gehouden tijdens de tentoonstelling van de Goore Pluimvee en Konijnen Vereniging. Er klonk gekakel en gekraai bij deze bijzondere wedstrijd.

De meeste aanwezigen in de kantine van sporthal De Mossendam in Goor zijn bekend met de traditie, maar voor de spontane bezoeker is de hanenkraaiwedstrijd een bijzonder tafereel. Precies tegelijk worden de veertig hanen verlost van de duisternis en kon het kraaien beginnen.

Kakofonie
Het licht boven de kooien fungeert als plaatsvervanger voor de zon en is voor de hanen het teken dat een nieuwe dag is aangebroken. De stilte in de kantine maakt binnen enkele seconden plaats voor een kakofonie aan geluid. Een vijfkoppige jury houdt de dieren nauwgezet in de gaten en bij iedere kraai, wordt een erwt in een bekertje gedeponeerd. Na tien minuten worden de erwten geteld en wordt de eerste ranglijst opgemaakt.

Tactiek
De deelnemers hebben allemaal hun een eigen tactiek als het gaat om het voorbereiden van de hanen. Sommigen zetten de radio aan in de hokken of zetten de dieren zelfs in een winkel om ze te laten wennen aan het publiek.

Als de laatste haan is uitgekraaid, wordt de eindstand bekend gemaakt. De winnaar is Wim Jansen van Needse Pluimvee en Konijnen Vereniging. Zijn Hollandse Kriel Geelpartij schraapte maar liefst 31 keer zijn keel binnen de toegestane tijd. Ook de plekken twee en drie (28 en 21 keer) gingen naar de dieren van Jansen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Hengelo e.o.