Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Winkeliers trekken naar centrum in Goor

GOOR -Drie winkeliers in Goor verhuisden de afgelopen tijd van omliggende straten naar het centrum van het Twentse Haagje. De vrijkomende winkelpanden kunnen een woonbestemming krijgen als het aan wethouder Wim Meulenkamp ligt.

Het gaat om Zit & Joos, dat van de Kerkstraat naar de Grotestraat ging, Sigrid, dat eveneens van de Kerkstraat naar de Grotestraat verhuisde, en om het Goorse Ink, dat van de D.J. Bunschotenstraat verkaste naar de Grotestraat. Ze zijn verhuisd met een financiële bijdrage uit het zogeheten Stadsarrangement Goor. Wethouder Wim Meulenkamp verwacht hiermee meer ondernemers over de streep te trekken. Het stadsarrangement is een overheidssubsidie voor verplaatsing van winkels, en een bijdrage in de kosten van het opknappen van winkelgevels.

Meulenkamp is niet razend enthousiast over het aankopen van winkelpanden in aanloopstraten door de gemeente. "Daar moet ik over nadenken. Elke kern heeft zijn eigen dynamiek." Hij vertelt dat er in heel de gemeente de afgelopen twee jaar zo'n 40 winkelbestemmingen op panden zijn ingetrokken. De meeste panden worden nu bewoond.

Aantrekkelijker

Ook een bedrijveninvesteringszone (BIZ) voor een afgebakend winkelgebied in Goor zal volgens Meulenkamp de aantrekkelijkheid van het centrum verbeteren. De BIZ is een extra belasting voor pandeigenaren. De gemeente stelt de opbrengst beschikbaar voor het opknappen van het centrum.

Een eerdere poging een BIZ op te richten, leed schipbreuk wegens gebrek aan steun van pandeigenaren. Toch doet ondernemersvereniging Goor Collectief een nieuwe poging. Ondernemers en gemeente willen een compacter winkelcentrum in Goor. De Grotestraat en het Weversplein, dáár moet het gaan gebeuren.

Meulenkamp is nog in gesprek met ABZ Diervoeding aan de Goorseweg in Markelo over een mogelijke verhuizing uit het hart van het dorp. Daar kunnen dan woningen komen.

Hengelo e.o.