Vlnr: Menno van Dijk, Matthijs Nijboer, Annenarie Kristen, Maurice Beijk, Ellen Nauta, Charles Nijssen. Niet op de foto: Eddy Gruppen
Volledig scherm
Vlnr: Menno van Dijk, Matthijs Nijboer, Annenarie Kristen, Maurice Beijk, Ellen Nauta, Charles Nijssen. Niet op de foto: Eddy Gruppen © Gemeente Hof van Twente

Winnaars Duurzaamheidsprijs Hof van Twente bekend

Goor - De jury van de Duurzaamheidsprijs 2017-2018 heeft op één na de winnaars van de gemeente Hof van Twente bekend gemaakt. Het idee van de 10-jarige Sjoerd Verburg uit Delden voor een zelfvoorzienende Eschmolen is in de categorie jongeren tot winnaar uitgeroepen. Bij de volwassenen won de Markelose architect Gerard ter Hofte met zijn initiatief 'Hof van Plastic' dat in een recyclemachine voor zwerfplastic voorziet. De eerste prijs leverde bij de jongeren 300 euro op. Bij de volwassenen was dit 3000 euro. De uitslag werd dinsdag bekendgemaakt.

Vanaf 10 januari volgend jaar kan iedereen stemmen voor de publieksprijs van 3.000 euro op alle 29 inzendingen voor de Duurzaamheidsprijs. De winnaar hiervan wordt bekend tijdens de finale op 1 februari in Stadscentrum het Parochiehuis aan de Langestraat in Delden. 

Sjoerd Verburg

Prijswinnaar Sjoerd Verburg bij de jongeren wil bij herbouw van de Eschmolen in Delden deze molen verduurzamen door de wieken als windturbine in te zetten en de kap van zonnecellen bouwen.  Voorzitter Derk Rouwhorst van de Stichting Eschmolen laat weten dat het plan onhaalbaar is, omdat het opwekken van energie dan veel meer kost dan de normale stroomprijs. Bovendien moet de molen van  grondeigenaar Stichting Twickel worden herbouwd, zoals hij vroeger was, dus zonder generatoren zonder zonnecellen. De stichting heeft wel de intentie om bij de herbouwde molen een demonstratiemodel, waarin het 'uitstekende'idee van Sjoerd is verwerkt, te plaatsen.

Gerard ter Hofte

Architect Gerard ter Hofte wil een machine - laten - bouwen waarin plastic zwerfafval gerecycled kan worden tot materiaal voor 3D printers en andere nieuwe producten. Hij wil met die recyclemachine langs scholen in Hof van Twente toeren. 'Hof van Plastic' kan ook worden ingezet bij evenementen, festivals en markten. Bijkomend voordeel is dat publiek bewust kan worden gemaakt van hergebruik van plastic afval.

Tweede prijs

De tweede prijs van 200 euro bij de jongeren wordt gedeeld tussen leerlingen van het Twickel College in Delden en groep 7/8 van de basisschool Stokkum. 'Twickel' gaat onder meer voor een grondwaterpomp bij school om energie besparen, terwijl 'Stokkum' pleit voor bloembakken en een kas op het schoolplein waar door het jaar heen van alles wordt gepoot, gezaaid en verzorgd. Alberta Groteboer uit Goor haalde bij de volwassen de tweede plaats - 2.000 euro - met haar initiatief 'asbest eruit, biodiversiteit erin' voor de wijk 't Gijmink.  Na het verwijderen van met asbest vervuilde grond moet er samen met de buurt een plan voor herplant komen met veel (bio)diversiteit.

Hengelo e.o.