Volledig scherm
© Christian van der Meij

‘Woningprijzen in Markelo gaan omlaag door molens’

MARKELO - Woningprijzen dalen door de komst van windmolens. Bovendien koopt niemand een huis in een gebied waar mogelijk windturbines komen. Makelaar Jan Henk Berendsen van Robers Makelaardij & Assurantiën in Holten zei dat woensdagavond in Markelo.

Daar werd in zalencentrum De Haverkamp aan de Stationsstraat een drukbezochte informatiebijeenkomst gehouden op initiatief van drie actiegroepen. Zij verzetten zich tegen de plannen van De Wolff Nederland Windenergie voor in totaal veertien 200 meter hoge windmolens in drie parken in het Markelose buitengebied.

Groot aantal factoren
Berendsen zei dat de mate van de waardedaling afhankelijk is van ‘een groot aantal factoren’. Daarbij gaat het om de afstand van de woning tot de windmolen, de grootte van de molen en het aantal molens. „Ook is van belang in welk gebied/regio we zitten. Als er in de polder een molen wordt gebouwd, zal dat minder invloed hebben dan als dit in Markelo gebeurt. Dit om het feit dat windmolens een herkenbaar beeld zijn in de polder, maar in de omgeving van Markelo zeker niet”, aldus de makelaar.

Effect
Het effect van windmolens in Markelo is volgens hem ‘bovengemiddeld’ groot op de waarde van woningen. Berendsen: „Hiervoor moeten we eerst eens even kijken wat Markelo zo aantrekkelijk maakt om er te wonen. Dit is met name het mooie buitengebied en de gunstige ligging ten opzichte van grote steden en de A1. Het mooie buitengebied is een pre voor de mensen die het dorp uitkiezen en een absolute meerwaarde voor de mensen die iets kiezen in het buitengebied van Markelo. Door het plaatsen van windmolens wordt dit buitengebied opeens een stuk onaantrekkelijker met alle gevolgen van dien.”

Het waardedrukkend effect van windmolens op huizen begint volgens hem vanaf een afstand van circa 2,5 kilometer tussen turbine en woning. Is die afstand 500 meter of minder dan ‘zien we enorme correcties van de WOZ-waarden van woningen die kunnen oplopen tot wel 25 tot 30 procent’, zei Berendsen.

De gemeente onderzoekt de haalbaarheid van de windparken.

Hengelo e.o.