Volledig scherm
Publiek bij zandsculptuur van Harry Potter op Landgoed Warmelo in Diepenheim. © Arjan Gotink

Zandsculpturen in Diepenheim lokken campinggasten

DIEPENHEIM - De expositie van 23 metershoge zandsculpturen van kunstenaars uit binnen- en buitenland op Landgoed Warmelo in Diepenheim is een populair uitje onder campinggasten.

„Daar moet je heen,” zeiden buren van de familie Dullaard op vakantiepark Marveld in Groenlo. En dus zijn vader Leon, moeder Martine en hun zoons Jasper en Thijs deze zondagmiddag in Diepenheim voor een bezoek aan de expositie van 23 zandsculpturen op Landgoed Warmelo. Het gezin uit Zevenhuizen (‘Zuid-Holland’) kijktmet bewondering naar de metershoge zandkunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Kinderboek

Volledig scherm
De metershoge zandsculpturen zijn met oog voor de detail door kunstenaars uit Nederland, Ierland, Italië, Letland, Rusland en Amerika gemaakt © Arjan Gotink

Het thema van de tentoonstelling is ‘het kinderboek’ en spreekt jong en oud aan. Sculpturen van Swiebertje, Pippi Langkous en de scheepsjongens van Bontekoe zijn herkenbaar voor de ouderen, Harry Potter is meer iets voor de jeugd. ,,Ik vind die zandbeelden heel grappig", zegt Thijs.

Verderop staat de familie Boekestijn - vader Arie, moeder Christiene, zoons Thijs en Bram - voor de sculptuur van Dik Trom. Het gezin uit De Lier '(‘ook Zuid-Holland) staat op een camping in Markelo. Vader zag daar een folder van de expositie op het landgoed liggen. Deze zondag leent zich goed voor een bezoekje: het is niet te warm en droog. Christiene: ,,Dat ze zoiets van zand kunnen maken is heel mooi. Dit is beslist een bezoek waard.”

Omgeving

Henriëtte Vrijenhoek en Patricia De Cleir uit Oegstgeest en Zoetermeer combineren een bezoek aan de expositie in Diepenheim met een bruiloft in Denekamp, een dag eerder. Vrijenhoek fotografeert alle sculpturen met haar Nikon om straks thuis te kunnen nagenieten. ,,Het zijn niet alleen de sculpturen die het doen, ook de omgeving. Het is hier mooi aangelegd", vertellen ze.

Tienduizenden bezoekers

Het is de zesde keer dat er op Landgoed Warmelo een expositie van zandsculpturen wordt gehouden, die jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 betalende bezoekers trekt. Het entreegeld wordt aan het onderhoud van het landgoed besteed.  Voor kinderen is er een prijsvraag een verbonden om het bezoek extra spannend te maken. Ook ouderen schromen niet om daar aan mee te doen. De tentoonstelling duurt tot en met 6 oktober. 

Volledig scherm
Sculptuur Pippi Langkous © Arjan Gotink

Hengelo e.o.