Volledig scherm

Zelfs rechter schrikt van verwaarloosde katten in vervuilde Goorse woning

ALMELO/GOOR - Dierenverwaarlozing van de buitencategorie. Zo noemt de rechter magere katten en kittens in een vervuilde woning in Goor.

Als de deur van de woning van Martin P. (39) wordt geopend, walmt een penetrante ammoniaklucht naar buiten. Kattenpies en -poep. Medewerkers van woningbouwvereniging Viverion gaan begin januari over tot gedwongen huisuitzetting, in de Goorse wijk Heeckeren. Huurder P. is vertrokken.

Het rijtjeshuis is totaal vervuild, leest rechter Marjolein Heijink in het dossier. Overal hangt de ammoniakgeur. Gelucht wordt er niet.

Elf katten

Er worden elf katten en vier kittens geteld, mager en schrikachtig. De jonkies laten zich niet pakken en zijn niet gesocialiseerd.  Op de kattenbak in de woonkamer en op een zwaar vervuilde matras boven liggen bulten stront. Her en der slingeren lege bierblikjes.

Als Martin P. later door politieagenten wordt verhoord, bekent hij de wantoestanden. De laatste maanden heeft hij zijn huishouding laten versloffen, erkent hij.

Vader zou de katten doen

Hij verliet zijn woning zondag 6 januari en liet en water en voer voor de dieren achter, verklaart hij. Bij zijn afwezigheid zou zijn vader de katten verzorgen. P. doet desgevraagd afstand van de huisdieren en zegt de kosten van het Hengelose asiel De Oelerbrug te zullen vergoeden. Onduidelijk blijft of dat is gebeurd.

Werkstraf

P. verschijnt voor de rechter. De reclassering bereikt hem niet op zijn vermeende kampeeradres in Raalte. Officier van justitie Elles van Dusschoten vraagt zich af hoe iemand in zo’n huis kan leven. Ze eist 20 uur werkstraf.

De rechter volgt dat. ,,Onleefbaar voor mens en dier’’, zegt ze.

Hengelo e.o.