Zo ziet het nieuwste kunstmuseum van Twente eruit

sneakpreviewDELDEN - Twente is na dit weekend weer een museum rijker. Kunstmuseum No Hero opent zondag de deuren in Delden. Wij mochten voor de opening alvast een kijkje nemen.

Museum No Hero toont de internationale kunstverzameling van Geert Steijnmeijer. De collectie van de directeur van Hartman Tuinmeubelen in Enschede behoort tot een van de belangrijkste particuliere kunstverzamelingen van Nederland. In het museum, dat is gevestigd in een historisch pand uit 1724, is beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf eeuwen kunstgeschiedenis te zien.

Particuliere musea

De opening van het museum past in de spectaculaire groei van het aantal particuliere musea in Nederland. In tegenstelling tot rijksmusea en stedelijke musea,die grotendeels draaien op overheidsgeld, worden particuliere musea volledig gefinancierd met privaat kapitaal.

Steinmeijer verklaarde eerder dat de opkomst van particuliere musea alles te maken heeft met de veranderende rol van de overheid na de grote cultuurbezuinigingen in 2012. „De overheid trekt zich terug en dwingt de musea ertoe om zich steeds meer te richten op grote publiekstentoonstellingen. Ruimte om verzamelingen zoals de mijne op te nemen, is er steeds minder.’’

> Lees ook: Geert Steinmeijer: ‘Geld is soms een middel, maar nooit een doel’

Ook een kijkje nemen? Het museum aan de Hengelosestraat 2/4 opent zondag om 11.00 uur de deuren voor publiek.

Volledig scherm
Geert Steinmeijer in zijn nieuwe museum No Hero in het oude rentmeestershuis van Twickel © Carlo ter Ellen DTCT

Hengelo e.o.