Volledig scherm
© Menno Boon

Zuster Helena uit Delden door oud-buurman buiten westen geslagen

DELDEN - Jarenlange spanningen tussen de excentrieke, extreem gelovige vrouw uit Delden die zich Zuster Helena noemt, zijn op Bevrijdingsdag volledig uit de hand gelopen. Een 32-jarige oud-buurman, die overigens nog wel dichtbij woont, is aangehouden voor poging tot doodslag op de 67-jarige vrouw.

Ze werd zwaargewond in haar woning gevonden, raakte zo nu en dan buiten westen en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Duitse vlag
Aanleiding voor de escalatie was volgens bronnen boosheid van de oud-buurman over een Duitse vlag in de tuin van de vrouw aan de Nieuwstraat. Er ontstond een handgemeen toen de man de vlag probeerde weg te halen. De politie werd door andere buurtbewoners gealarmeerd.

Luchtbuksen
Die vonden de zwaar gewonde Helena liggend in haar woning aan. Daar vonden ze ook twee luchtbuksen en twee vlaggen die mogelijk oud-Duits zijn. De politie heeft die in beslag genomen en onderzoekt in hoeverre het bezit ervan strafbaar is.

Pepperspray
De 32-jarige oud-buurman weigerde met de agenten mee te gaan. De politie moest pepperspray gebruiken om de man onder controle te krijgen. Een andere buurtbewoner (48) hinderde de politie bij de arrestatie en werd daarop aangehouden.

Eigen geloofsgemeenschap
In de Nieuwstraat zijn al jaren spanningen over de aanwezigheid van de vreemde Helena, die eerst man was en nu vrouw is, een eigen geloofsgemeenschap heeft opgericht en is veroordeeld voor oplichting. Pogingen om haar via het strafrecht te laten opnemen in een kliniek zijn mislukt.

Bang
Buurtbewoners zijn bang voor de meestal in zwart gehulde forse vrouw. Ze vrezen vooral voor hun kinderen. Helena zei eerder door jongeren te worden getreiterd. De politie hoort vandaag alle betrokkenen.

Helena K. lijdt aan een waan- en persoonlijkheidsstoornis. Ze is eerder veroordeeld voor mishandeling, bedreiging, belediging, vernielingen, oplichting, diefstal en verkeersdelicten.

Hengelo e.o.