5 opmerkelijke zaken uit de jaarrekening van FC Twente

ENSCHEDE - FC Twente presenteert vandaag de jaarrekening over het seizoen 2016/2017. Mede door een reservering van 5,9 miljoen euro voor een belastingclaim die nog wordt verwacht, werd er een miniem verlies van 145.000 euro geleden. 5 punten die verder opvallen in de jaarrekening.

1. Hoge advieskosten

FC Twente betaalde vorig jaar 1,2 miljoen aan adviseurs (advocaten, accountants en andere deskundigen) in de strijd om het bestaan en conflicten met zaakwaarnemers. Ook de door KNVB en gemeente ingestelde onderzoeken naar de financiën moest de club zelf betalen.

2. Salaris directie

Beide directeuren – Erik Velderman en Jan van Halst en Onno Jacobs (voor korte tijd) – verdienden samen 564.000 euro. Dat is inclusief een bonus voor beiden, omdat vooraf gestelde doelen werden gehaald.

3. Minder personeel

Bij de club werkten vorig seizoen op fulltime basis gemiddeld 139 mensen (inclusief spelers), in 2013/2014 waren dat er nog 229.

4.  Opbrengst verkopen

De verkoop van Matteus Klich, Joachim Andersen en Kamohelo Mokotjo leverde FC Twente bruto 4 miljoen euro op. Van dat bedrag bleef netto 2,7 miljoen over. De rest ging naar hun oude club en/of naar deze spelers zelf en hun agenten. Deze inkomsten vallen binnen het huidige boekjaar.

5. Makelaars vergoedingen

Twente betaalde 739.000 euro aan makelaarsvergoedingen. In het tijdperk ‘Munsterman’ liep dit bedrag nog in de miljoenen. Makelaars brengen 5 tot 7 procent van het bruto salaris van ‘hun’ speler in rekening. De clubs moeten dat betalen.

Volledig scherm
Tom Boere juicht na de overwinning op Heracles. © ANP Pro Shots

poll

WhatsApp komt met stille vakantiemodus

WhatsApp komt met stille vakantiemodus

  • Heerlijk, eindelijk echt rust op vakantie (25%)
  • Ik kan de appjes van mijn vrienden echt niet zo lang missen (5%)
  • Daar heb ik al jaren een oplossing voor: telefoon uit (69%)
279 stemmen