Volledig scherm
PREMIUM
© Emiel Muijderman

Advocaat en rechter tegelijk: deze Twentse advocaat gaat het doen

ENSCHEDE - Het lijkt tegenstrijdig: de ene dag pleit je een crimineel vrij, de volgende dag stuur je er een naar de gevangenis. Toch gaat de Twentse advocaat Rob Oude Breuil ook rechtspreken. Hij denkt dat het best samen kan. Maar zullen boeven ervan profiteren?.

Dinsdag wordt de strafrechtadvocaat van kantoor Damsté in Enschede beëdigd als raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof in Amsterdam. Vanaf dat moment is hij naast advocaat die de lichtste straf voor de grootste boef nastreeft, ook de neutrale rechter die over verdachten moet vonnissen. Hij denkt dat hij er geen moeite mee heeft die knop om te zetten. In maart heeft hij zijn eerste zaken.

Enige met ‘rechterspruik’

Voor zover bekend is Oude Breuil nu de enige advocaat die praktijk voert in Twente die ook ‘de pruik van rechter’ voor zaken in hoger beroep opzet. In Nederland is hij geen unicum: er zijn in Nederland ruim 500 advocaten, juristen met andere hoofdfuncties en hoogleraren die zo nu en dan bijspringen als raadsheer-plaatsvervanger. 140 van hen zijn advocaat.

Live Voetbal

home logo Getafe CFGET
18:55
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
21:00
LASKLAS
away logo

Poll

Te dronken met carnaval in Oldenzaal? Politie laat ouders ‘heftige beelden’ zien

Te dronken met carnaval in Oldenzaal? Politie laat ouders ‘heftige beelden’ zien

  • Heel goed: wie niet horen wil maar moet voelen (en zien) (75%)
  • Dit gaat wel erg ver: ook minderjarigen hebben recht op privacy (17%)
  • Gewoon geen carnaval vieren: dan kan je ook niks overkomen (8%)
2556 stemmen