Volledig scherm
Leen van Antwerpen neemt namens Siemens het cadeautje van Sinterklaas in ontvangst. De Sint en de bonden hadden liever gezien dat directeur Huub Banus dat had gedaan. © Cees Elzenga hetoog.nl

Afwezigheid directeur bij actie Siemens Hengelo valt slecht

HENGELO – De vakbonden hielden donderdagmiddag een poortactie bij het met sluiting bedreigde Siemens Hengelo. Sinterklaas was teruggekeerd om locatiedirecteur Huub Banus een cadeau te overhandigen, maar Banus was er niet. Dat viel slecht bij de bonden.

Siemens had Leen van Antwerpen, die geen deel uitmaakt van de directie maar van de afdeling ‘compliance’, afgevaardigd om het cadeau - een tekening van de vestiging Hengelo met een gedicht - in ontvangst te nemen. “Een belediging voor alle mensen die hier stonden”, zei vice-voorzitter Kitty Jong van de FNV na afloop van de actie over de afwezigheid van locatiedirecteur Banus. “Als manager heb je een eigen verantwoordelijkheid voor jouw vestiging en voor jouw mensen.”

'Niet te braaf'

Quote

De situatie is te ernstig voor een ludieke actie

Woordvoerder Leo Freriks van Siemens

Ze verwees in haar toespraak aan de circa 100 aanwezige personeelsleden nog even naar oud-directeur Colin Pearson van Siemens. Die stond in 2000, toe Siemens Hengelo ook met sluiting werd bedreigd, pal voor zijn mensen en nam stelling tegen de zijn hogere bazen. In het gedicht dat bij het cadeau zat, staat: “Management wees nu eens niet zo braaf, maar lekker stout. Strijd dapper mee voor ons behoud.”

Huub Banus zelf was niet beschikbaar voor commentaar. Woordvoerder Leo Freriks van Siemens laat weten, dat Banus zijn afwezigheid op voorhand had gemeld. “De situatie is te ernstig voor een ludieke actie. Wij zijn als bedrijf bereid om op elk moment van de dag met de bonden te praten, maar niet op deze manier. We hopen dat het overleg, dat door de bonden zelf is opgeschort, weer snel op gang komt.”

'Onacceptabel'

FNV-bestuurder Kitty Jong herhaalde nog eens het standpunt van de bonden: sluiting van Siemens Hengelo is onacceptabel. "De energietransitie – de overgang van fossiele brandstoffen naar wind- en zon – is goed, maar niet over de ruggen van de werknemers.” Volgens Jong moet Siemens Hengelo overstappen op productie van andere installaties en moet het personeel daarbij ‘worden meegenomen.’ “Want Siemens kon al lange zien aankomen, dat de vraag naar turbines en compressoren voor de olie- en gasindustrie een keer zou afnemen.”

Bekijk het interview met Kitty Jong hieronder

poll

Zigeuners in opstand: 'Weg met uitsterfbeleid woonwagens'

Zigeuners in opstand: 'Weg met uitsterfbeleid woonwagens'

  • Terecht: iedereen mag toch zelf bepalen hoe die woont (39%)
  • Gemeenten hebben groot gelijk: sluit die woonwagenkampen (49%)
  • Twee weekjes kamperen is leuk, toch niet het hele jaar? (12%)
184 stemmen