Volledig scherm
© Thinkstock

Apothekers Twente roepen vervuild medicijn met valsartan terug

HENGELO - De Twentse apothekers roepen gebruikers van medicijnen met het bestanddeel valsartan op die in te komen wisselen. Mogelijk is het medicijn vervuild. De apothekers gaan daarbij voorbij aan het standpunt van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Voor de tweede keer dit jaar werd een vervuiling geconstateerd van een aantal medicijnen tegen een hoge bloeddruk en hartfalen. Het gaat om de werkzame stof valsartan, waar NDEA (N-nitrosodiethylamine) inzit dat mogelijk kankerverwekkend is. Volgens IGJ is de kans op krijgen van kanker echter bijzonder klein. Om te voorkomen dat er een tekort ontstaat, moeten patiënten daarom eerst het geneesmiddel dat ze al hebben opmaken. Pas daarna kunnen ze een nieuw (schoon) medicijn krijgen in de apotheek.

Streep trekken

De Twentse Apothekers Organisatie (TAO), waarbij alle apothekers in Twente, Neede en Lochem bij aangesloten zijn, vindt dat onacceptabel. „Ergens moeten we een streep trekken”, aldus woordvoerder Erik Mijnhardt. De Twentse apotheken hebben volgens hem ook voldoende geneesmiddelen op voorraad, zodat de beschikbaarheid niet in gevaar komt. „Bovendien mag veiligheid nooit ondergeschikt worden gemaakt aan beschikbaarheid.”

Vergoeding onzeker

Daarom worden de Twentse gebruikers opgeroepen hun medicijn om te wisselen bij de eigen apotheek. Ook al is nog niet duidelijk of de zorgverzekeraar het vergoedt. „Dat moeten we als apothekers, wellicht samen met de huisartsen, dan maar op zien te lossen”, aldus Mijnhardt. Om hoeveel patiënten het gaat, is nog niet helemaal duidelijk. De landelijke koepel KNMP gaat uit van gemiddeld dertig per apotheek. Wat landelijk neerkomt op 60.000 gebruikers. Maar volgens Mijnhardt zijn er regionaal grote verschillen. 

poll

Twentse en Achterhoekse toprestaurants behouden Michelinster

Twentse en Achterhoekse toprestaurants behouden Michelinster

  • Gefeliciteerd! Prachtige waardering voor hard werken (65%)
  • Eén ster is mooi, maar jammer dat er weer geen tweede bij komt (4%)
  • Ik eet nog altijd het lekkerst bij mijn moeder (31%)
592 stemmen