Volledig scherm
© ANP

BLOG | Pas op! Levensgevaarlijk!

Waar moet ik straks in hemelsnaam aan doodgaan? Ik ben nog veel te jong om er over na te denken, maar ik vrees oprecht dat de doodsoorzaken op zijn als ik uit de tijd moet komen.

In de Middeleeuwen was het lekker overzichtelijk: je had de pest, het kraambed, de inquisitie en af en toe een oorlog en daardoor werden mensen gemiddeld niet ouder dan 25 jaar. In de eeuwen daarna bedachten we in rap tempo veel creatievere doodsoorzaken: luchtvervuiling, auto’s, roken, patat, saaie tv-programma’s. Er kwamen steeds meer mensen dus was het ook wel handig om wat meer manieren te hebben om dood te gaan.

Bucketlist

Maar sinds de laatste keer dat we met miljoenen tegelijk stierven, ongeveer halverwege de vorige eeuw, zijn we ons echt gaan toeleggen op het voorkomen van doodgaan. En met succes: was de gemiddelde sterfleeftijd in 1900 nog 44 jaar, nu is het 82. Bijna het dubbele. Als we nog even doorgaan met al die prachtige medische innovaties, veiliger vervoermiddelen en gezonder eten worden mijn achterkleinkinderen gemiddeld 100 jaar. In die tijd kun je zeker drie bucketlisten afwerken en ook nog genieten van je kindskinderen. Dan is het wel genoeg geweest: het nageslacht heeft tenslotte ook ruimte nodig.

Maar voor sommige mensen is het nooit genoeg. Die gaan bloedfanatiek op zoek naar ieder verborgen doodsrisicootje waarmee ze een plek in de geschiedenisboeken kunnen verdienen.  Zo kwamen we al aan rubber tegels onder speeltoestellen en het weeralarm. En het wordt steeds gekker. Neem nou de mannenfiets. Zweedse onderzoekers hebben uitgevonden dat die levensgevaarlijk is, vooral voor baby’s en senioren. Baby’s omdat ze uit het kinderzitje worden gekegeld als pa gedachteloos het been over de stang zwiept. Senioren lopen een schedelbreuk op als ze bij een valpartij niet fluks van het zadel kunnen springen vanwege die stang. Het is een nobel streven om deze levens te redden, maar persoonlijk denk ik dat een verbod op e-bikes meer effect heeft. Wel eens zo’n grijnzende grijsaard over de F35 zien scheuren? Dat bedoel ik.

Omgekeerd inzamelen

Nu we het toch over grijsaards hebben: omgekeerd inzamelen schijnt ook levensbedreigend te zijn. Dat las ik tenminste in de Hengelose editie van deze krant. Al die bibberende oudjes die wel 250 meter moeten sjouwen met een zware vuilniszak op de rollator: het ondermijnt de gezondheid. En dan moeten ze ook nog eens levensgevaarlijke straten oversteken! Dat gaat geheid tot doden leiden. En dus: Raad van State! Het hele milieubeleid moet op de schop omdat oma Annie anders haar leven niet zeker is. Dat oma Annie’s kleinkinderen daardoor straks stikken in hun eigen vuil doet niet ter zake, net zomin als het feit dat oma Annie dagelijks haar boodschappen doet aan de overkant van diezelfde levensgevaarlijke straat. Omkomen door het milieubeleid van de gemeente Hengelo is een doodsoorzaak die je niemand toewenst.

Doodpoepen

De kans dat voedsel als finale fataliteit op mijn overlijdensakte komt te staan wordt ook met de dag kleiner. Vroeger kon je nog wel eens stikken in een verdwaald stukje plastic in een blik soep, of je doodpoepen door een onopgemerkte e-colibacterie. Maar tegenwoordig worden producten sneller teruggeroepen dan ik ze kan opeten. Zelfs als ze niet direct dodelijk zijn mag ik ze niet meer consumeren: ik zou eens op het idee kunnen komen om buiten de Paasdagen om honderd eieren per week naar binnen te werken en daar over vijftig jaar iets van te krijgen. Nee, ook die potentiële gruweldood zal aan mij voorbij gaan.

Gelukkig hebben we de politiek nog. Terwijl we hier neuzelen over afvalscheiding en fipronil werken Trump, Poetin, IS en Kim Jong-Un aan een noodscenario voor als echt alle doodsoorzaken op zijn. En mocht dat mislukken, dan ga ik D66 stemmen. 

Live Voetbal

home logo PSVPSV
11'
0-0
AjaxAJA
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
1-3
AZAZ
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
0-1
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
1-0
FC UtrechtUTR
away logo

poll

Saxion Enschede lanceert app als maatje bij stoppen met roken

Saxion Enschede lanceert app als maatje bij stoppen met roken

  • Handig hulpmiddel in strijd tegen de sigaret (19%)
  • Als je echt wilt, lukt stoppen ook zonder app (53%)
  • En dan de rookverslaving inwisselen voor een telefoonverslaving? (28%)
882 stemmen