Volledig scherm
Voorzitter Arjan Bonthuis van LTO Twente Zuid. © Emiel Muijderman

Boeren Oost-Nederland in de problemen door wegvallen mestfabriek Zenderen

ZENDEREN - Het niet doorgaan van de mestverwerker in Zenderen is een enorme klap voor veehouders in Oost Nederland. Zij moeten nu hun mestoverschotten elders zien te slijten, maar dat wordt steeds lastiger omdat de regels steeds strenger worden. Dat zegt Arjan Bonthuis, voorzitter van landbouworganisatie LTO Twente-Zuid. LTO wil via de provincie alsnog bouw van de mestfabriek proberen af te dwingen.

“Ik heb gevloekt toen ik het hoorde, en dat doe ik niet zo gauw”, geeft Bonthuis aan. De uitspraak van de Raad van State is veehouders in de regio rauw op het dak gevallen. “Dit is een ontzettende aderlating. Wij hebben er zo hard aan gewerkt, dit is zo’n belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van de veehouderij in deze regio. Maar de gemeente Borne hanteert het Not In My Backyard-principe en vergeet zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid.”

Mest naar Brabant

De veehouders in Oost-Nederland zijn gebonden aan landelijke regels over mest. Wat ze op eigen land niet kwijt kunnen, moet verwerkt worden. Omdat daar nu in Oost Nederland nauwelijks capaciteit voor is, wijken ze uit naar bijvoorbeeld Brabant, waar meer dan 60 plekken voor mestverwerking zijn. Bonthuis doet dat zelf ook: “Van mijn melkvee heb ik geen mestoverschot maar van mijn varkens wel. Daarvoor koop ik nu capaciteit in in Brabant. Maar dat wordt volgend jaar een stuk lastiger omdat de taakstelling wordt opgehoogd, waardoor daar minder ruimte beschikbaar is. Ik moet maar zien of er iets te regelen valt.”

Ideale locatie

Bonthuis voorziet dat er boeren en transporteurs in de problemen gaan komen: “Iedereen rekende hier op, er zijn al afspraken gemaakt, investeringen gedaan. Het is echt onbegrijpelijk dat dit zo beslist is.” Vooral omdat volgens Bonthuis Zenderen de ideale locatie is. Vanwege de aanwijzing als afvalverwerkingspunt ligt er al een gasleiding voor biogas, er is al een weegbrug, er liggen al asfaltwegen. “Als we naar een andere lokatie zouden moeten uitwijken kost het zeker 15 tot 17 miljoen extra om dat allemaal opnieuw aan te leggen. Bovendien ligt Zenderen prachtig centraal, waardoor de aanrijroutes voor de transporteurs kort zijn.”

Hij wijst er verder op dat mestverwerking ‘op het eigen erf’ een stuk minder veilig en milieuvriendelijk is. “Als we acht jaar geleden geweten hadden dat dit niet doorging hadden boeren kunnen investeren in eigen mestverwerkers. Maar die zijn duur en er komt een hoop techniek bij kijken. Ze zijn ook minder veilig en efficiënt dan zo’n grote professionele fabriek. Dus echt iedereen zou gebaat zijn bij doorgang van het project.”

Provincie overtuigen

LTO zet dan ook in op een offensief richting provincie. “We willen Statenleden en Gedeputeerden overtuigen dat ze de vergunning moeten herzien, en zo moeten formuleren dat het toch mogelijk is in Zenderen. De Raad van State heeft nu een beslissing genomen op basis van een tekst uit 1985, toen er nog heel anders werd gedacht over afvalscheiding en duurzaamheid. Dat is echt onbegrijpelijk.”

,

Poll

Temperaturen in Twente weer richting de dertig graden

Temperaturen in Twente weer richting de dertig graden

  • Yes! Ik haal het zwembadje alvast weer uit de schuur (44%)
  • Hier heb ik dus écht geen zin in, het is net weer koel in huis (36%)
  • Ik maak mij ernstig zorgen over de opwarming van onze planeet (19%)
848 stemmen