Volledig scherm
© Christian van der Meij

Brandbrief Twentse winkeliers over giga-bouwmarkten

ENSCHEDE - Twentse winkeliers maken zich grote zorgen over de ongeremde uitbreidingsplannen voor megabouwmarkten in verschillende Twentse gemeenten. Er is hierover een brandbrief gestuurd aan alle Twentse gemeenten.

Volgens de BelangenAlliantie Detailhandel Twente (BADT) voeren Enschede, Hengelo en Almelo een competitie wie de meeste nieuwe winkelmeters kan toevoegen. En dat terwijl de leegstand in Twente historisch hoog is: van 9 procent in Almelo tot wel 15 procent in Enschede. Volgens de BADT maken vastgoedeigenaren, winkeliers en makelaars zich grote zorgen over de grote bouwmarkten die in alle drie de gemeenten komen. In Hengelo opende onlangs Bauhaus, Enschede en Almelo willen beiden een Hornbach binnenhalen. Deze megawinkels verkopen niet alleen klusgerei, maar ook dierbenodigdheden, tuinartikelen, planten, woondecoratie, vloeren en keukens, waardoor ook winkels in deze branches onder de concurrentie zullen lijden.

Drie Ikea's

Annemieke Stallaert van de BADT stelt dat het hoog tijd is dat de Twentse politiek keuzes maakt: “Als je wilt dat je binnensteden vitaal blijven, en bestaande werkgelegenheid behouden blijft, moet je stoppen met bijbouwen. Het moet uit de lengte of uit de breedte. Er zijn ook geen drie Ikea's in Twente.'

Brancheorganisatie INretail informeerde de Twentse belanghebbenden dinsdag over de gevolgen van de komst van de bouwmarkten op de bestaande detailhandel. Daaruit bleek dat de impact vele malen groter is dan de gemeenten nu voorspiegelen. Stallaert: “Overheden moeten stoppen zichzelf rijk te rekenen. Je kunt niet onbeperkt nieuwe winkels bijbouwen, zonder dat bestaande ondernemers daardoor worden geraakt. Wethouders komen maar al te graag een winkel openen, maar als winkeliers hun deuren moeten sluiten, hoor of zie je ze niet.”

De regiogemeenten in Twente komen op 13 september bij elkaar om over de verschillende uitbreidingsplannen in de regio te praten.

Live Voetbal

home logo APOEL NicosiaAPN
EINDE
0-0
AjaxAJA
away logo

Poll

Fans Royal Antwerp niet welkom in Enschede voor wedstrijd tegen AZ

Fans Royal Antwerp niet welkom in Enschede voor wedstrijd tegen AZ

  • Goed dat de gemeente geen risico’s neemt, veiligheid gaat boven alles (20%)
  • Raar dat hier niet over is nagedacht vóór het beschikbaar stellen van de Veste (65%)
  • Eigen schuld, de fans van Antwerp hebben dit aan hun eigen reputatie te wijten (15%)
3464 stemmen