Volledig scherm
Don Soepboer © Reinier van Willigen

Deze Twentenaren sluiten zich vrijwillig op om te stoppen met roken

ENSCHEDE/ ALMELO - Oktober is Stoptober, de maand dat vijftig Nederlanders gaan proberen te stoppen met roken. Twee Twentenaren gaan in het Stop-huis proberen om van een jarenlange verslaving af te komen: Don Soepboer (59) uit Enschede en de in Almelo woonachtige Jacco Holter (49). Voor Tubantia.nl drukten de twee Twentenaren symbolisch hun laatste sigaret al even uit.

Beiden roken al zo'n 35 tot 40 jaar, weten dat het een ongezonde gewoonte is, maar zijn er ondanks meerdere pogingen nooit in geslaagd van de sigaret af te blijven. Don Soepboer: ,,Ik probeer het wel, maar werd er chagrijnig en opstandig van.'' Streekgenoot Jacco Holter: ,,Pleisters, acupunctuur, ik heb van alles geprobeerd, maar niets hielp.''

Stop-huis

De vijftig Nederlanders laten zich vanaf zondag 09.30 uur vijf dagen en vier nachten te laten opsluiten in het Stop-huis, een voormalige kazerne in Grave. WE STOPPEN! is een initiatief van Zorg.nu van AvroTros.

In het Stop-huis drukken de deelnemers zondagmorgen gezamenlijk hun laatste sigaret uit. De rookwaar gaan achter slot en grendel, de vijftig stoppers moeten het vervolgens tot en met donderdagavond zonder te roken uit zien te houden. Er zal onder meer aan sport en cultuur worden gedaan.

Sociaal experiment

Contact met de buitenwereld is er niet of nauwelijks; de deelnemers leveren hun telefoon in en krijgen per dag hooguit een kwartier de tijd om te bellen en/of te sms'sen met het thuisfront. ,,Het is daarmee ook een sociaal experiment'', zegt Soepboer.

Deelnemers die het na de vrijwillige opsluiting de komende dagen echt niet lukt om niet te roken, kunnen hun sigaretten terugkrijgen. Ze moeten het Stop-huis in Grave dan wel onmiddellijk verlaten.

Deel jouw tips!

Heb jij onlangs zelf je laatste sigaret uitgedrukt? En wil jij je verhaal delen om op deze manier ook anderen te motiveren om te stoppen met roken? Maak een filmpje van maximaal één minuut en vertel hierin jouw tips! Stuur het filmpje via Whatsapp voor aanstaande maandag naar: 06-51224117. 

Jacco Holter

Don Soepboer

Ook zanger Nielson, zakenvrouw Olcay Gulsen en radio-DJ Koen Hansen gaan de uitdaging aan om deze maand te stoppen met roken. Wie wil zien hoe het Soepboer, Holter en hun huisgenoten de komende dagen vergaat, kan dat volgen op de livestream van zorgnu.avrotro.nl 

Live Voetbal

home logo PSVPSV
EINDE
3-2
Sporting CPSPO
away logo
home logo Partizan BelgradoPBE
EINDE
2-2
AZAZ
away logo

Poll

Multimiljonair Sanderink kort studiebeurzen voor Twents talent

Multimiljonair Sanderink kort studiebeurzen voor Twents talent

  • Wees blij dat die man überhaupt geld geeft, het hoeft niet (57%)
  • Schandalig, die studenten rekenden daarop en die man heeft geld zat (13%)
  • Slechte keus, Sanderink kan wel wat goede pr gebruiken (30%)
830 stemmen