Gebak voor asielzoeker Pravinath (17) uit Borculo na uitspraak rechter

VIDEOBORCULO - Er waren rode tulpen van school en er was gebak van het stageadres. Van alle kanten kreeg de Sri Lankaanse vluchteling Pravinath Kamalanathan uit Borculo vrijdag felicitaties na de rechterlijke uitspraak dat de 17-jarige scholier mogelijk toch in Nederland kan blijven.

Stagebegeleider Arjan Hoogstra van horecazaak Het Vierspan loopt weg om champagne op te halen. Maar keert al na een minuut zonder fles terug. “Laten we die bubbels nog maar even laten voor wat ze zijn’’, heeft hij zich bedacht. “Pravinath is nog maar 17 hè.’’

Zijn personeel en Pravinath schieten in de lach. Het spontane gebaar van Hoogstra is illustratief voor de steun die stagiair Pravinath afgelopen tijd ontving van Het Vierspan en van zijn school voor praktijkonderwijs MaxX uit Neede. Groot is de vreugde over het vonnis van de rechtbank van deze vrijdagmorgen.

Gevangenis

De uitspraak houdt in dat rechtbank het beroep gegrond verklaart dat Pravinaths advocaat namens hem instelde tegen de afwijzing van de verblijfsvergunning. Advocaat Elisabeth Derksen: “Dat betekent dat de naturalisatie- en immigratiedienst IND haar huiswerk opnieuw moet doen.’’ De IND wilde Pravinath eerder het land uitzetten.

Dat laatste kan nu dus niet, omdat de rechtbank is overtuigd van het grote risico dat Pravinath direct bij aankomst in Sri Lanka wordt vastgezet in de gevangenis. Hij ontvluchtte het land waar hij als Tamil wordt bedreigd met een vals paspoort. Dat is strafbaar in Sri Lanka.

Quote

De kans is nu aanzien­lijk dat Pravinath in Nederland kan blijven

Advocaat Elisabeth Derksen

De IND weerspreekt dat risico niet, zo bleek enkele weken geleden tijdens een zitting in de rechtbank van Roermond. Omdat de omstandigheden in de gevangenissen erbarmelijk zijn, vindt de rechter dat de IND de zaak nog een keer moet onderzoeken. “Daarmee is de kans aanzienlijk dat Pravinath hier mag blijven. Nu de rechter het risico op detentie en de slechte behandeling in de cel erkent, laat dat de IND weinig ruimte over om anders te beslissen’’, is de inschatting van de advocaat.

Feest

Voor vrienden, familie en collega’s van Pravinath reden voor feest. “Ik kan het zelf nog nauwelijks geloven. Ik ben ook pas echt overtuigd als de IND niet in beroep gaat”, vertelt de 17-jarige Pravinath. Het is geen prater. Maar zijn mentor Nynke Vierstra van school MaxX zag hem nooit eerder zo opgelucht als gisteren.

“Pravinath verkeert al sinds zijn komst in Nederland vijf jaar terug in grote onzekerheid. Als 12-jarige werd hij door zijn ouders meegegeven aan mensensmokkelaars omdat het gezin groot gevaar liep. Zijn ouders zijn inmiddels spoorloos. Hij heeft noch familie noch een toekomst in zijn geboorteland.’’

Met een grijns op zijn gezicht laat Pravinath een geluidsopname horen die hij deze vrijdagmorgen kreeg de kleuterklas van juf Elsbeth van Schaik van basisschool Noord in Borculo. Hier liep hij eerder stage. ‘’Pravinath, we love you’’, roepen de kinderen. Pravinath kijkt op van zijn smartphone en grijnst.

Pravinath Kamalanathan deelt gebak na het nieuws dat hij mogelijk toch in Nederland mag blijven. Links van hem echtpaar Arjan en Jennefer Hoogstra van Het Vierspan.
Volledig scherm
Pravinath Kamalanathan deelt gebak na het nieuws dat hij mogelijk toch in Nederland mag blijven. Links van hem echtpaar Arjan en Jennefer Hoogstra van Het Vierspan. © Lars Smook

In Het Vierspan snijdt hij gebak aan. Even verderop in het restaurant geniet een damesgroep van de lunch. Ze storen zich niet aan het feestje en de aanwezigheid van de fotograaf en verslaggever. “Het is oké. Ik heb ze ingeseind’’, zegt Arjan Hoogstra.

Meeleven

Ook in het cafetaria van Het Vierspan aan de Spoorstraat gaat het nieuws niet ongemerkt voorbij. “Er vroeg net nog iemand: Hoe gaat het met Pravinath’’, vertelt medewerker Tom Urbaan, terwijl hij de frikandellen inpakt. Er komen veel klanten die de steun vanuit Het Vierspan voor de bijzondere stagiair hebben meegekregen.

Tom Urbaan: “Het gaat vast niet gebeuren dat hij nu nog wordt teruggestuurd. Dat zou onmenselijk zijn.‘’ De IND kan binnen nu en een half jaar nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. “Als ze menselijk zijn, laten ze eerder weten dat ze zich bij de uitspraak neerleggen’’, aldus de advocaat. 

  1. Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’
    PREMIUM

    Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’

    ENSCHEDE/ALMELO - Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M.. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Poll

Rokers willen stoppen uit angst voor coronavirus

Rokers willen stoppen uit angst voor coronavirus

  • Dat snap ik wel, je wilt geen extra risico nemen in deze tijd (42%)
  • Zelfs een virus helpt mij niet van mijn verslaving af (20%)
  • Ik stop eerder vanwege de torenhoge tabaksprijzen dan vanwege corona (38%)
227 stemmen