Volledig scherm
Hardlopen in het Hulsbeek © Dolf Ruesink

Hoe de lezer een plek veroverde in de krant

AFSCHEID DOLF RUESINKDe marathon lopen in New York, op de racefiets naar de Tour de France, debatteren met politici, eten met asielzoekers, als voetbalanalist de spelers van FC Twente en Heracles beoordelen, kraanvogels spotten of een kunstwerk maken. Lezers van De Twentsche Courant Tubantia hebben met talloze activiteiten een eigen plek verworven in de krant.

Volledig scherm
Enschede - Foto's voor nieuw logo Dolf Ruesink editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20180115 © Carlo ter Ellen DTCT

Verslaggever Dolf Ruesink (65) hield zich de helft van zijn ruim veertigjarige carrière bij de krant bezig met lezersbinding en organiseerde evenementen voor grote groepen abonnees. Deze maand gaat hij met pensioen. Reden om terug te blikken op een serie spraakmakende acties en uit te leggen waarom de band tussen krant en lezer in deze regio zo sterk is.

Sport

Een geldig identiteitsbewijs om naar Amerika te vliegen? Nee, daar heeft de abonnee uit Weerselo niet aan gedacht. ‘We gaan samen, de krant heeft toch wel een groepspaspoort geregeld?’ Dit wonderlijke voorval op de luchthaven Schiphol maakt duidelijk hoe sterk lezers vertrouwen op hun regionale dagblad. De krant als bondgenoot, buurman en gids.

‘Met Marti naar Manhattan’ . Liefst 225 hardlopers en supporters uit Twente en de Achterhoek gaan naar de magische marathon in New York. Met oud-kampioen Ten Kate, als trainer en regionaal boegbeeld. Meer dan 15.000 mannen en vrouwen doen mee aan de clinics die hij jarenlang voor de krant organiseert

We brengen heel wat mensen in beweging. Baanbrekend is de beklimming van Alpe d’Huez. Lang voordat deze Franse Alpenreus het domein wordt van fietstochten voor goede doelen, trekt Hennie Kuiper met honderden streekgenoten naar de ‘Nederlandse berg’ uit de Tour de France.

Tukkers naar de Tour. Met Joost Posthuma als wegkapitein gaat een groot wielerpeloton naar de Tourstart in Utrecht en Düsseldorf. Binding met lezers en het maken van originele reportages voor krant en website. Om deze twee pijlers draait het als je met De Twentsche Courant Tubantia op pad gaat.

Niets is te gek. Met driehonderd jonge vrouwen op een nachtelijk rollerskateavontuur in Parijs. Drie uur racen op rappe rollers. Tot mijn grote schrik blijkt ’s nachts een 18-jarige deelneemster zoek. De jongedame meldt zich pas de volgende dag in Disneyland. Ze heeft een leuke jongen ontmoet in Parijs.

Met schaatscoach Ab Krook op het ijs in Oostenrijk en Italië. Winterse pret met een verrassende afloop. Dik ingepakte sporters staan ’s morgens om 06.00 uur bij -23 graden klaar om van start te gaan. Door de ‘horrorwinter’ is de ijsbaan op Lago di Resia volledig verdwenen. ‘Marathon afgelast? Dan gaan we vandaag gezellig kaarten!’ , roepen de sportieve deelnemers in koor.

Volledig scherm
Beklimming Alpe d’Huez © Carlo ter Ellen
Volledig scherm
Hardlopen met de krant © Dolf Ruesink
Volledig scherm
Tukkers naar de Tour © Dolf Ruesink

Reizen

Lange wachtlijsten en soms teleurgestelde lezers als weer eens een lezersreis ‘uitverkocht’ is. De tienduizenden kraanvogels in het veengebied Diepholz zijn hot. Natuurredacteur Jan Bengevoord weet er boeiend over te vertellen. De busexcursies met ‘Kaffee und Kuchen’ in een Duitse Bauerngasthof zijn jarenlang een succes.

Al lang voor de ophef rond de komst van het dier in Nederland, is er de lezersreis ‘Op zoek naar de wolf’ in Oost-Duitsland en Polen. Met de Britse wereldreiziger Redmond O’Hanlon verkennen abonnees het natuurgebied Oostvaardersplassen. Het hoeft niet altijd ver van huis te zijn. Varen met de Enterse zomp in het stroomgebied van de Regge of speuren naar korhoenders op de Sallandse Heuvelrug, de krant maakt het mogelijk.

De Hengelose conservator van het Rijksmuseum, de Haaksbergse directeur van Keukenhof, de Twentse politicus in het Europees Parlement of oostelijke objecten in Madurodam, altijd is er een regionale link of verbindende factor bij de lezersreizen. Als Herman Finkers een eerbetoon krijgt in Amsterdam, zoeft die dag een Twentse Finkers-Express naar de hoofdstad. De cabaretier glundert als hij bij het theater wordt opgewacht door lezers van ‘zijn krant’.

Voetballiefhebbers gaan op bezoek bij Celtic-speler Jan Vennegoor of Hesselink in Glasgow. De driedaagse reis naar Schotland lijkt een fiasco te worden. De spits is namelijk geblesseerd. Vennegoor dringt er bij de trainer op aan om toch te mogen spelen. Er zitten immers zoveel Tukkers speciaal voor hem op de tribune. De coach gaat overstag, Vennegoor valt in en scoort de winnende treffer.

Villa Tubantia bij het EK in Portugal, Gasthof Tubantia rond het WK in Duitsland en een EK-campertour door Zwitserland brengen het toernooivoetbal van Oranje dicht bij huis voor de krantenlezers in Twente en de Achterhoek.

Volledig scherm
IPTCBron © 2011 Wouter Borre / De Twentsche Courant Tubantia DIEPHOLZ;NLD;The Netherlands;DIEPHOLZ Diepholzer Moor. Kraanvogelexcursie. Kraanvogels kijken vanuit de bus en uitkijktoren editie : AL foto Wouter Borre WB20111110 © Wouter Borre
Volledig scherm
Op zoek naar de wolf © Dolf Ruesink
Volledig scherm
Varen met Enterse zomp. © Dolf Ruesink

Debat

Mark Rutte, Jan-Peter Balkenende, Wouter Bos en Alexander Pechtold. Alle politieke kopstukken komen naar Enschede om in debat te gaan met de ‘leden’ van De Twentsche Courant Tubantia. Bij zes achtereenvolgende Kamerverkiezingen in de periode 2002 – 2017 lukt het om alle lijsttrekkers te strikken.

Het interviewprogramma ‘Goed gesprek op zondag’ biedt abonnees de kans om spraakmakende Nederlanders te ontmoeten in de fraaie parklocatie De Jaargetijden. Vijftien jaar geleden een noviteit in de gedrukte media, want de gesprekken werden via een livestream al online gezet.

Als Geert Wilders na een half jaar gedwongen ‘onderduiken’ weer in het openbaar verschijnt, doet hij dat in Enschede. Een primeur voor het oosten. Er is een lange wachtlijst met bezoekers. In het park en rond de opnamelocatie zijn tientallen security- en politiemensen verzameld. Bij het bezoek van premier Balkenende aan De Twentsche Courant Tubantia is twee man beveiliging voldoende.

Krantenlezers worden steeds vaker betrokken bij het maatschappelijk debat. De krant neemt het initiatief bij belangrijke thema’s, zoals de spreiding van medische zorg in de regio, het verhogen van de opkomst bij verkiezingen en de opvang van asielzoekers. Met lezersacties worden verbindingen gemaakt. Zo gaan abonnees eten met vluchtelingen in een asielzoekerscentrum.

Met de door 10.000 belangstellenden bezochte Lezersdagen in het voormalige Expo Center in Hengelo wordt in 2003 onderstreept welke betekenis het regionaal dagblad en zijn lezers voor elkaar hebben. Regionale trots en verbondenheid spelen beslist een rol. Denk aan de uitverkochte evenementenhal toen 2500 lezers het Orkest van het Oosten uitzwaaiden aan de vooravond van de allereerste grote buitenlandse concerttour naar Amerika.

Volledig scherm
Debatten met lijsttrekkers. Van Torentje naar Torentje © Emiel Muijderman
Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders bezoekt de Twentse Courant Tubantia in Enschede. © Lars Smook
Volledig scherm
Eten met asielzoekers in Azelo. © Emiel Muijderman

Vrije tijd 

Krant en lezer treffen elkaar niet alleen ’s ochtends aan de ontbijttafel. Het Lezersmenu is al zeventien jaar een fenomeen in de horeca. Elke maand serveert een ander restaurant een nieuw driegangenmenu, dat door lezers gegeten en beoordeeld wordt. Jaarlijks goed voor meer dan 20.000 couverts. Spannend moment: welke zaak wint de verkiezing van het beste menu?

Op het gebied van kunst en cultuur zijn de uitstapjes legio. Laat kasteel Twickel zijn collectie schilderijen zien in Den Haag, dan toeren er bussen met lezers naar de Hofstad en geeft een kunstredacteur onderweg uitleg. Het gaat niet alleen om passief vertier. Na de vuurwerkramp in Enschede voeren lezers hun zelf gecomponeerde opera MAAK op. Bij de Willem Wilmink Dichtwedstrijd komt bij amateurs prachtige poëzie tot leven.

De Meezing Messiah is jarenlang een succesnummer. Honderden zangliefhebbers doen mee, een veelvoud geniet van de uitvoeringen. Operadirecteur Nicolas Mansfield neemt lezers mee naar ‘Händel in Halle’. In een touringcar naar het oosten van Duitsland. Onderweg moeten de passagiers het ‘Hallelujah’ instuderen. De buschauffeur en verslaggever mogen niet meezingen.

Bij ‘Kunst in het Volkspark’ overheerst telkens de verrassing en verbazing. Hoe artistiek en vindingrijk kunnen amateurkunstenaars inspelen op actuele thema’s. Gepimpte afvalcontainers, kleurige breiwerken, beelden uit Bentheimer zandsteen of kunstbloemen in het park als verjaardagscadeau voor de bedenkers van de manifestatie.

Wie oog heeft voor het nieuws en de mensen in de regio, hoeft nooit iets te verzinnen. ‘Goede dingen ontstaan, slechte dingen worden bedacht’. In Twente en de Achterhoek liggen de mooie onderwerpen voor het oprapen.

Volledig scherm
Tekenwedstrijd Diepenheim © Dolf Ruesink
Volledig scherm
Kunst in het Volkspark. © Annina Romita
Volledig scherm
Lezersreis naar Prinsjesdag © Dolf Ruesink

Poll

Twentse steden scoren slecht in onderzoek woonaantrekkelijkheid

Twentse steden scoren slecht in onderzoek woonaantrekkelijkheid

  • Wat een onzin, ik woon hier met veel plezier (57%)
  • Begrijpelijk, we hebben hier gewoon minder faciliteiten dan in het westen (12%)
  • Een goede motivatie om nog meer te investeren in deze regio (31%)
49 stemmen