Aangeboden door Duurzaam Thuis Twente
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Tubantia zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Duurzaam Thuis Twente

Je huis isoleren d.m.v. een plastic iglo? Agnes durfde het aan!

Duurzaam Thuis TwenteStel je hebt een woning uit 1980, uit de tijd dat men zich nog niet echt bezighield met het verduurzamen van woningen. Dan kun je daar nu, ondanks dat je de woning prachtig vindt, best een beetje van balen. Een huis uit de jaren ’80 verduurzamen is geen goedkope maatregel. Denk aan de isolatie van de vloer, muren, het dak en de ramen.

Duurzaam Thuis Twente, een non-profit organisatie, helpt huiseigenaren met adviezen over hoe je energie kunt besparen en welke duurzame maatregelen je kunt nemen voor jouw woning. Gratis, onafhankelijk en vrijblijvend. Vorig jaar is Duurzaam Thuis Twente begonnen met een bizar experiment. Namelijk het gebruik van een plastic iglo om op deze manier je gehele huis in één keer volledig te isoleren. Bij vier wooncoaches die vrijwilliger zijn bij deze organisatie is het experiment toegepast.

Eén van deze wooncoaches is Agnes Kersten uit Enschede. Agnes heeft net een vrijstaande woning gekocht in het buitengebied van Enschede, gebouwd in 1980 en niet voorzien van dak-, muur- en raamisolatie. De ideale kandidaat dus om dit experiment mee uit te voeren.

Nathalie Thoonsen, woordvoerder van Duurzaam Thuis Twente, kwam per toeval op dit idee. In haar tuin staat een plastic iglo met een doorsnede van drie meter. “In deze iglo breng ik menig uurtje door met schilderen. Het is er heerlijk warm, rustig en ik waan me in de natuur. Tijdens het schilderen bedacht ik mij opeens dat deze plastic iglo ideaal zou zijn als isolatiemateriaal. Zodoende begon het balletje te rollen”. Voordat je iets aan anderen adviseert, moet je eerst zelf uitproberen of het werkt. Daarom isoleerden een aantal wooncoaches hun huis d.m.v. een plastic iglo.

Van een afstandje bekijkt Agnes trots het bouwwerk wat om haar huis heen staat. “Het zorgt niet alleen voor veel meer warmte in ons huis, het weert daarnaast ook vocht en het ziet er ontzettend leuk uit!”. Bij de vraag of Agnes dit ook zou adviseren aan haar klanten begint ze te lachen. “Dit is natuurlijk geen serieuze manier om je huis te isoleren. Het is een grappig gezicht, maar je huis verduurzamen doe je toch echt op een andere manier. Dit was een ludieke actie om de aandacht te trekken voor duurzame isolatie en Duurzaam Thuis Twente meer in de schijnwerpers te zetten!”

Wil je weten hoe je jouw huis wél kunt verduurzamen? Neem dan contact op met Agnes of een van de andere wooncoaches in jouw gemeente. Zij kunnen je voorzien van duurzaam woonadvies zoals verhogen wooncomfort, energie besparen, langer en veilig wonen, energie opwekken en verbouwen en renoveren!