Natuurlijk prachtig dat die hightech machines gewoon in Almelo worden gemaakt
Integrated Mechanization Solutions B.V.Hoe bouw je een machine die hoogwaardige sensoren of zeer kleine camera’s kan produceren? Wie die vraag in Nederland stelt komt vanzelf uit bij IMS. Ambitieuze technici zoals Mike Everink staan hier dagelijks voor nieuwe uitdagingen. “Wij bouwen hightech machines voor de wereld van morgen.”
De innovatieve hightech machines die het Almelose bedrijf IMS ontwikkelt en bouwt vallen officieel onder het kopje ‘micro assemblage’. Dat betekent dat ze snel en schaalbaar de vaak zeer kleine onderdelen moeten kunnen produceren waar bijvoorbeeld producenten van onderdelen voor auto’s, medische apparatuur of smartphones in toenemende mate om staan te springen. Dat kunnen hoogwaardige warmtesensoren of microcamera’s zijn, maar bijvoorbeeld ook de schroefjes die chirurgen gebruiken om een complexe beenbreuk te helen.
“Met andere woorden: complexe en hightech onderdelen die veelal onder zeer uitdagende omstandigheden betrouwbaar moeten functioneren”, vertelt Mike Everink (38). “Daar worden hoge eisen aan gesteld, en dat geldt dus ook voor de machines die ze produceren. En natuurlijk voor de mensen die deze machines maken.” Everink, die technische bedrijfskunde en werktuigbouwkunde studeerde, begon ruim twee jaar geleden als projectmanager bij IMS. Hij kende de Almelose hightech machinebouwer echter al veel langer.
Laagdrempelige communicatie
“Ik werkte hiervoor bij een bedrijf dat machines van IMS afnam”, legt hij uit. “Ik kreeg toen al een hele goede indruk van IMS. Het contact was altijd persoonlijk en prettig. Die laagdrempelige communicatie zag je terug door het hele bedrijf, net als de positieve instelling van de mensen waarmee ik persoonlijk te maken had. Daar merk je aan dat mensen het naar hun zin hebben, en dat werkt uiteraard heel prettig samen.”
Everink zag twee jaar geleden de vacature van projectmanager bij IMS voorbij komen. Hier hoefde hij dan ook niet lang over na te denken. “Als projectmanager stuur ik teams met uiteenlopende expertises en achtergronden aan”, vertelt hij. “Van werktuigbouwkundigen en elektrotechnici tot softwareprogrammeurs en machinebouwers. Als er een nieuwe opdracht binnen komt, zorg ik dat de meest geschikte experts met elkaar aan tafel komen om te brainstormen. Dat is meteen al een intensieve fase: wat zijn de grootste uitdagingen, en hoe kunnen we die oplossen?”
Kennisontwikkeling en innovatie
Van daaruit gaat het door Everink aangestuurde team aan de slag met zogenaamde Rapid Learning Cycles. “Daarbij word je telkens weer uitgedaagd om het uiterste uit jezelf, en je kennis van de benodigde technologie te halen”, vertelt hij. “Zeker in projecten waarbij we grotere risico’s zien, bouwen we voor specifieke onderdelen in het productieproces eerst een proof of concept”, vertelt hij. “Met die demo-opstelling bewijzen we de uitgedachte functionaliteit voor we die toepassen in de nieuwe machine. Dan ben je dus echt bezig om uit het niets een hele innovatieve oplossing te ontwikkelen. Die bijdraagt aan de wereld van morgen.”
Kennisontwikkeling en innovatie behoren dan ook tot de absolute kernwaarden van het Almelose bedrijf. Everink: “Wij hebben hier bijvoorbeeld een R&D afdeling die doorlopend onderzoek doet naar nieuwe technologieën. Daarvoor werken we regelmatig samen met de Universiteit Twente, het Duitse Fraunhofer Instituut en een aantal andere innovatieve partners in de regio. Om te borgen dat die kennis binnen het hele bedrijf wordt gedeeld, is deze R&D afdeling betrokken bij team meetings en het realiseren van de proof of concepts. De learnings die daar uit voortkomen, komen allemaal netjes in onze centrale kennisbank terecht.”
Zonnige toekomst
Op persoonlijk niveau stimuleert IMS zijn medewerkers om doorlopend bezig te zijn met de ontwikkeling van nieuwe kennis en inzichten. “Uiteraard heeft iedereen binnen het bedrijf zijn eigen ontwikkelingstraject. Het volgen van nieuwe opleidingen wordt zeer aangemoedigd. Verder hebben we hier een hele mooie mix van ervaren oude rotten en jonge honden, die elkaar altijd weer iets te leren hebben. Persoonlijk vind ik dat een van de meest aantrekkelijke kanten van het bedrijf: je staat hier nooit stil. Dat geldt overigens ook op sociaal gebied. We hebben regelmatig supergezellige uitstapjes en feestjes.”
Hightech for the world of tomorrow
Everink ziet zijn toekomst bij IMS dan ook buitengewoon zonnig in. “En ik merk dagelijks dat mijn collega’s met hetzelfde positieve gevoel naar hun werk komen”, motiveert hij. “Ook zien we dat hightech technologieën zich in het dagelijks leven steeds verder ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de automotive industrie, waarvoor wij een belangrijke toeleverancier zijn. Daar wordt enorm geïnvesteerd in allerlei systemen en technologieën die het mogelijk maken om straks auto’s zelf te laten rijden. Hierdoor neemt het aantal sensoren dat in auto’s wordt verwerkt in hoog tempo toe, evenals de eisen die aan die sensoren worden gesteld. Dat geldt uiteraard ook voor medische apparatuur en smart devices, zoals smartphones en tablets. En natuurlijk ben ik stiekem ook heel trots als ik weer één van die innovatieve producten zie die niet zouden werken zonder onze machines. Dat is ook een belangrijk deel van de voldoening die ik uit mijn werk haal: dat wij hier nu al werken aan de hightech technologieën van morgen. Natuurlijk prachtig dat die gewoon in Almelo worden gemaakt!”
Kijk voor meer informatie op onze site: www.ims-nl.com/jobs
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.