Volledig scherm
Centrum voor Ouderen van het ZGT in Almelo, vierde verdieping. © Tubantia

Opnamestop geriatrie ZGT in Almelo door norovirus

ALMELO - Op de afdeling geriatrie van het ziekenhuis ZGT in Almelo geldt een opnamestop omdat bij twee patiënten het norovirus is ontdekt. Het ziekenhuis zegt de situatie onder controle te hebben.

Een aantal patiënten had de afgelopen dagen last van braken en diarree. Het ziekenhuis begon meteen een onderzoek naar buikgriep op deze afdeling 4 Oost en trof vooruitlopend op de uitkomst dinsdag al maatregelen om verspreiding van een mogelijk virus te voorkomen.

Onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat twee patiënten inderdaad het norovirus hebben. Het ZGT heeft vervolgens woensdag de maatregelen zo kunnen aanpassen dat de opnamestop beperkt kon worden tot één van de twee vleugels van 4 Oost. Op deze vleugel geldt ook het verzoek niet op bezoek te komen, of anders extra hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Het betekent voor de andere vleugel dat de psychiatrische patiënten weer bezoek kunnen ontvangen nadat dit gisteren was afgeraden. Ook voor het afdelingspersoneel heeft het virus gevolgen. Zij mogen maar in een van twee vleugels werken zodat ook zij het virus niet kunnen verspreiden.

Isolatie

Woorvoerder Dennis Tigchelovend van het ZGT laat weten ‘dat we het onder controle hebben’. Tigchelovend: “Dat is mede te danken aan de maatregelen die we direct strak inzetten om verdere verspreiding te voorkomen. Denk hierbij aan isolatiemaatregelen, meer observatie, extra aandacht voor een goede vochtbalans, bijkomende hygiënemaatregelen, instructies voor bezoek, enzovoorts. De maatregelen blijven van kracht totdat de situatie het toestaat weer naar de gebruikelijke bedrijfsvoering over te schakelen”.

Norovirussen zijn kleine, zeer besmettelijke virussen die buikgriep veroorzaken (een ontsteking van het maagdarmkanaal). Jaarlijks krijgen zo’n 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus. Er is geen geneesmiddel en het gaat vanzelf over.

Poll

Enschedese trucker zit al twee jaar vast in Frankrijk op verdenking van drugssmokkel

Enschedese trucker zit al twee jaar vast in Frankrijk op verdenking van drugssmokkel

  • Onmenselijk, is het niet mogelijk in vrijheid te wachten op het proces? (12%)
  • Sneu, maar wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten (22%)
  • De Nederlandse regering moet zich meer inspannen voor deze man (66%)
391 stemmen