Volledig scherm
Demonstranten van Pegida demonsteerden in febuari 2016 op de bouwlocatie ook al tegen de bouw van de moskee. © Lars Smook

Pegida besmeurt bouwlocatie moskee Enschede met varkensbloed

VIDEOENSCHEDE - Leden van de anti-islambeweging Pegida Nederland hebben zondagochtend rond half zeven de locatie van de te bouwen moskee op de hoek van de Wethouder Beversstraat en Kuipersdijk besmeurd met varkensbloed.

Een houten kruis dat op het toekomstige bouwterrein was geplaatst, werd door een in priestergewaad gestoken Pegida-lid met behulp van een wc-borstel besmeurd met varkensbloed. Een partytent fungeerde als 'kerk'. Pegida plaatste het filmpje van het 'ritueel' op zijn Twitter-account en Facebookpagina.

Kerkklokken

Volgens voorman Edwin Wagensveld van Pegida Nederland werd de actie gevoerd met 14 Pegida-leden en is alles gefilmd door PowNed, dat er maandag verslag van zal doen. "Rond een uur over zeven hebben we ook het gebeier van kerkklokken laten horen. We zijn er tot half elf in de ochtend geweest. Toen we in de McDonalds, die er in de buurt ligt, koffie zaten de drinken, kregen we het bericht door dat de tent was omgewaaid. Dat kan dus nooit, de tent en het kruis zijn door derden omver getrokken."

Volgens ooggetuigen is het kruis zondagochtend door de politie verwijderd, maar in het computersysteem van de politie is over de hele actie volgens een woordvoerder (nog) niets terug te vinden. Wagensveld: "De politie is er vanaf een uur of zeven met drie man vrijwel de hele tijd bij aanwezig geweest. Maar ik geloof niet dat de politie de tent heeft afgebroken. We hebben in elk geval een statement kunnen maken en daar ging het om."

'Walgelijke actie'

Burgemeester Onno van Veldhuizen spreekt van een 'walgelijke actie.' "Dit is een pure provocatie. De stad Enschede distantieert zich hiervan. Ik vind dit heel erg en schadelijk. Wat we er juridisch mee kunnen, gaan we maandag bespreken."

Het woord 'provocatie' is volgens Wagensveld niet op z'n plaats. "Weet u wat een provocatie is? Een haathuis, want zo noemen wij een moskee, neerzetten. En dan ook nog de grootste van Nederland. Dat is een provocatie! Maar dat ding gaat er niet komen, neemt u dat van mij aan. Dit is niet onze laatste actie in Enschede."

'Aangevallen door Turken'

Wagensveld meldt ook nog een ander incident op de bouwlocatie. "Op 12 oktober hebben we ook met een groot spandoek op de bouwlocatie gedemonstreerd. We zijn toen aangevallen door Turkse Enschedeërs. Dat is allemaal onder de radar gebleven. Ook toen is er politie bij geweest en die hebben het spandoek in beslag genomen. Dat doek zouden we terugkrijgen, maar we hebben er nog niets van gehoord." Burgemeester Van Veldhuizen: "Ik weet dat ze daar toen zijn geweest, maar laten we van Wagensveld vooral geen slachtoffer maken."

Ook wethouder Eelco Eerenberg reageert via Twitter verontwaardigd op de Pegida-actie:

Poll

Twentse stelletjes trouwen op 20-02-2020

Twentse stelletjes trouwen op 20-02-2020

  • Groot gelijk: zo'n datum maakt het extra bijzonder (24%)
  • Vreemde keuze: 02-02-2020 is toch veel mooier? (42%)
  • Trouwen, dat is toch helemaal niet meer van deze tijd? (34%)
161 stemmen