Volledig scherm
© ANP

Speekseltest wietrokende automobilisten gesprek van de dag in Almelo

ALMELO -  In coffeeshops begint binnenkort een campagne om wietrokers te waarschuwen voor de gevolgen van een positieve speekseltest. „Het is hier het gesprek van de dag", zegt Gerard Kamp van de Almelose coffeeshop De Tuin over de nieuwe speekseltest van de politie. 

Kamp is voorzitter van stichting De Tuin, die de gelijknamige coffeeshop aan de Willemsgang exploiteert. Deze week werd bekend dat de Almelose politie sinds kort beschikt over een speekseltest. Met de nieuwe apparatuur kan binnen een paar minuten worden bepaald of iemand onder invloed van verdovende middelen achter het stuur zit.

Wangslijm

Na afname van wat wangslijm volgt binnen drie minuten de uitslag. Is die positief - dus als er drugs zijn gebruikt - dan wordt een uitgebreider bloedonderzoek op het politiebureau gedaan. De politie rolt deze nieuwe methode in fases over Nederland uit. Zo is onlangs in Twente net begonnen, terwijl in de rest van Oost-Nederland al langer wordt getest. De pakkans neemt hierdoor aanzienlijk toe.

De nieuwe apparatuur is voor Gerard Kamp reden nog eens te wijzen op de gevolgen van het roken van een joint. Voor een beginnend gebruiker en voor iemand die al jaren wiet rookt kunnen de effecten volgens hem zeer divers zijn. „Een ervaren gebruiker kan bij wijze van spreken zo in z'n auto stappen en normaal wegrijden. Dat is eigenlijk geen probleem." 

Gemeen stofje

Maar na het roken van een joint in de auto stappen is iets dat hij een beginnend gebruiker absoluut niet aanraadt. „Een beginnend blower weet gewoon niet wat hem overkomt", zegt de coffeeshophouder over het effect van een joint. Dat komt volgens hem omdat het lichaam van een ervaren gebruiker gewend is aan THC, dat is de werkzame stof van wit. „ THC is eigenlijk een gemeen stofje. Het blijft wel 30 dagen in je lichaam. Maar een ervaren gebruiker kan ertegen", zegt Kamp. De Tuin is overigens niet aangesloten bij een belangenorganisatie van coffeeshophouders.

Volgens verkeersadvocaat Van 't Hoff bedraagt een boete voor iemand die cannabis heeft genomen al snel 1.000 euro. Het rijbewijs is de overtreder vervolgens een maand of negen kwijt. ,,Dat heeft er vooral mee te maken dat er een melding bij het CBR wordt gemaakt en dat je opnieuw getest moet worden op rijvaardigheid. Zeker 80 procent slaagt vervolgens niet. Dan zit je zo een jaar zonder rijbewijs."

Onrust

Onder cannabisgebruikers neemt inmiddels de onrust toe. Voorzitter Derrick Bergman van Het VOC, de koepel van alle organisaties die gekant zijn tegen het verbod op cannabis, zegt dat er nog veel onwetendheid is bij gebruikers. ,,Die speekseltest kan 14 uur na het roken van een joint nog positief uitvallen. Dat is veel langer dan bij alcohol. Bezoekers van coffeeshops beseffen nog niet dat ze straks maanden hun rijbewijs kwijt zijn als ze in het weekend wat roken en dan op maandag worden betrapt."

Om die reden begint Het VOC een flyercampagne in alle Nederlandse coffeeshops. ,,We willen een soort bobcampagne doen. Bezoekers oproepen een lift te nemen of een taxi te bellen."

De organisatie vindt overigens niet dat bestuurders die wiet hebben gerookt standaard moeten worden gestraft. ,,Wiet heeft vaak minder invloed op de rijvaardigheid van bestuurders dan alcohol. Zeker als mensen veelvuldig gebruiken, zijn de effecten minimaal. Eerst werd er bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt voor mensen die cannabis als medicijn gebruiken. Die mochten na twee weken alsnog rijden. Dat geeft wel aan dat zelfs de overheid vond dat dit moet kunnen. Maar inmiddels is die passage weer uit de wet geschrapt."

Verschillende verkeersorganisaties stellen dat cannabisgebruik gevaar is voor bestuurders. Zo'n 3 procent van de bestuurders rijdt volgens onderzoek wel eens onder invloed van drugs. Bij 10 procent van de zware ongevallen heeft de bestuurder drugs gebruikt, heeft onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) eerder uitgewezen.

Poll

Zwarte Cross maakt excuses na ophef over 'racistisch' bord en zeil

Zwarte Cross maakt excuses na ophef over 'racistisch' bord en zeil

  • Goed dat ze dat doen, die teksten kunnen echt niet (12%)
  • Wat een onzin, kan er niemand meer tegen een grapje? (46%)
  • Die teksten horen al jaren bij de Cross, raar dat er nu iemand over valt (41%)
633 stemmen