GHB in vaste pure vorm.
Volledig scherm
GHB in vaste pure vorm. © ANP XTRA

Staatssecretaris Blokhuis: Twenterand heeft beste GHB-aanpak

VRIEZENVEEN – Twenterand wordt landelijk voorbeeld voor de aanpak van GHB-problematiek. Andere gemeenten kunnen leren van de manier waarop de gemeente harddrugsverslaafden helpt. Staatssecretaris Paul Blokhuis kwam vanmiddag persoonlijk naar Vriezenveen om die boodschap te vertellen.

In het gemeentehuis kreeg hij de Handreiking voor Nederlandse Gemeenten overhandigd van het Trimbos-Instituut. Onderzoekers van dit kenniscentrum liepen op kosten van het ministerie van VWS een tijdlang mee met de politie, woningcorporatie Mijande Wonen en Verslavingszorg Tactus in Twenterand.

Druk verhogen

Ze zagen dat de instanties in Twente er bovenop zitten. Dat moet ook. GHB-verslaving is zo heftig, dat methodes die bij andere drugs gelden hier niet of onvoldoende werken. In de gemeente zitten sinds mei 2018 een politieagent, een hulpverlener van Tactus en de projectleider van de gemeente om de twee à drie weken bij elkaar.

Ze bespreken iedere verslaafde, vaak tot in detail. Hulpverlening op maat is belangrijk. Bij het motiveren van een cliënt om zich te laten behandelen, worden onorthodoxe methoden niet geschuwd. Een voorbeeld is de druk verhogen door uithuisplaatsing van de kinderen te bespreken.

Een ander voorbeeld is dat de politie ‘jaagt’ op gebruikers. Door te focussen op een individu laat die persoon op een bepaald moment zijn auto staan als hij heeft gebruikt. Ook kan de woningcorporatie dreigen met ontbinding van een huurcontract. Buren kunnen telkens weer melding doen van overlastgevend gedrag.

Afkicken

In het plan van aanpak staat beschreven hoe een cliënt onder druk wordt gezet om hulp te accepteren. Zijn of haar huis is zwaar vervuild.De gemeente biedt aan om drie containers te plaatsen waar de rotzooi in kan. Twenterand betaalt, maar niet zomaar. Voorwaarden zijn dat de familie de rommel in de containers plaatst en dat de cliënt hulp accepteert.

Na een verblijf in een afkickkliniek is terugkeer naar de oude woonplaats soms geen optie. Verhuizen naar een buurgemeente soms ook niet. Dealers trekken zich immers niets aan van gemeentegrenzen. Een nieuw leven is belangrijk. Immers, het terugvalpercentage na afkicken is hoog: tot wel 70 procent.

Juist vanwege dat risico, moeten inwoners van Twenterand soms elders dus een nieuw bestaan opbouwen. Dat hoeft overigens niet als de verslaafde in zijn omgeving mensen heeft die hem ondersteunen.

Speed en GHB

„De aanpak werkt”, zei wethouder Mark Paters eind december over de methode die nu landelijk voorbeeld wordt. Twee inwoners waren volgens hem in december ‘echt afgekickt’. Niet duidelijk is hoeveel verslaafden momenteel meedoen met het project.

Het Bonger Instituut uit Amsterdam bracht in februari 2018 in kaart dat toen bij instanties 30 GHB-gebruikers tussen de 30 en 45 jaar bekend waren. Daarnaast waren er tientallen gebruikers vanaf 20 jaar en een onbekend aantal gebruikers van zowel speed als GHB. Het probleem met de laatste harddrug is dat het gebruik zich achter de voordeur afspeelt.

‘Hierdoor is een groep uit beeld verdwenen of zelfs nooit zichtbaar geworden’, aldus het instituut destijds. In 2014 werd op basis van politie-informatie en inschattingen van andere professionals het aantal verslaafden ingeschat op 100 tot 120. De grootste groep bestond uit twintigers. Drie jaar later zouden het er al minder zijn. Maar een onderbouwing van de cijfers ontbrak.

‘Poten in de klei’

De kern van de boodschap van nu is dat gemeenten GHB niet moeten onderschatten. De aanpak ervan kost veel inspanning en geld. Van hulpverleners wordt bezieling gevraagd. De projectcoördinator van de gemeente is bij voorkeur iemand die daadkrachtig is en lef heeft.

Projectleider Lenneke Tan in Twenterand zegt hierover in het vanmiddag gepresenteerde rapport: ,,Laat andere gemeente iemand aanstellen die met de poten in de klei heeft gestaan. Iemand die weet om wat voor casuïstiek het gaat.’’

Poll

Kwart miljoen minder verkeersboetes als gevolg van thuiswerken door corona

Kwart miljoen minder verkeersboetes als gevolg van thuiswerken door corona

  • Wat een verschil, al waren de snelwegen ook echt extreem rustig (11%)
  • Daar zal de regering niet blij mee zijn, de staatskas loopt zo miljoenen mis (47%)
  • Ik word vrolijker van al die uitlaatgassen die nu niet de lucht in zijn gegaan (41%)
345 stemmen