Volledig scherm
De onzekerheid over hun toekomst sloopt volgens de vakbond 'het personeel van Siemens en NEM emotioneel' © Carlo ter Ellen DTCT

Toch adviesaanvraag sluiting Siemens Hengelo: onzekerheid personeel groeit

HENGELO - De onderhandelingen met potentiële overnamekandidaten voor Siemens in Hengelo duren langer en zijn complexer dan verwacht. 

Voor de directie reden ook alvast een officiële adviesaanvraag over sluiting voor te leggen aan de ondernemingsraad en met vakbonden gesprekken te starten over een sociaal plan. Daarmee groeit de onzekerheid voor de 650 medewerkers van Siemens en NEM in Hengelo.

Moeizaam

Ze zijn vrijdagmiddag op een besloten bijeenkomst geïnformeerd door directeur Huub Banus van Siemens Hengelo. Ook de vakbonden zijn op de hoogte gesteld over het moeizame verloop van de overnameonderhandelingen. Enkele weken geleden overheerste nog optimisme over behoud van veel werkgelegenheid bij Siemens en NEM in Hengelo. Minister Erik Wiebes van Economische Zaken maakte begin februari bekend dat er werd gesproken met twee verschillende industriële bedrijven en dat het streven was ‘op korte termijn’ overeenstemming te bereiken.

Akkoord

Nu een akkoord uitblijft en een goede afloop steeds onzekerder wordt, wil de directie van Siemens niet langer wachten met een officiële adviesaanvraag voor sluiting van de vestiging in Hengelo. “Er gaan nu twee processen parallel lopen”, aldus woordvoerder Leo Freriks van Siemens Nederland. “Er wordt onverminderd doorgezet op onderhandelingen over overname, maar als die onverhoopt toch op niets uitlopen, zou de ondernemingsraad vervolgens pas een adviesaanvraag  krijgen. En via deze route krijgen ze uitleg over het hoe en waarom van het besluit van Siemens de vestiging in Hengelo te sluiten. Daar wilden we niet langer mee wachten. Daar heeft het personeel ook recht op, vinden we.”

Onzekerheid

FNV-vakbondsbestuurder Albert Kuiper stelt vast dat er nu een ‘ingewikkeld traject’ in gang wordt gezet. ”Bij onderhandelingen over een sociaal plan moet rekening worden gehouden met zowel een mogelijke overname als de aangekondigde sluiting.” De onzekerheid onder het personeel neemt ondertussen alleen maar toe, constateert Kuiper. “We merken dat het vreet aan de motivatie van de mensen. De onzekerheid sloopt mensen ook emotioneel.”

Poll

Fietssnelweg F35 moet sneller klaar: provincie schiet te hulp

Fietssnelweg F35 moet sneller klaar: provincie schiet te hulp

  • Goed idee: hoe sneller af, hoe beter (68%)
  • Zonde van het geld; de fietspaden in Twente zijn al prima (18%)
  • Zul je zien dat de stikstofcrisis straks roet in het eten gooit.. (14%)
2924 stemmen