Volledig scherm
Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente heeft een beschermde oorsprongsbenaming aangevraagd en ontvangen voor wijnen uit Ambt Delden. © Frans Nikkels

Wijnen uit Ambt Delden krijgen Europese beschermde status

AMBT DELDEN - Wijnen uit Ambt Delden krijgen de Europese beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Die status moet streekproducten bescherming bieden tegen namaak. Ambt Delden is de vijfde regio in Nederland die status op het etiket van de wijnfles mag zetten.

De beschermde oorsprongsbenaming voor wijnen uit Ambt Delden is aangevraagd door Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente en is goedgekeurd door de Europese Commissie. De commissie liet zich daarbij lovend uit over de kwaliteit van de wijnen uit Ambt Delden. Die wordt vooral bepaald door de bodem die bestaat uit zand, leem en mineralen en door de late oogst, waardoor de druiven hun frisse en fruitige aroma’s behouden.

De beschermde status geldt voor de rode, witte en roséwijnen uit Ambt Delden en voor wijnlikeuren en mousserende wijnen uit het gebied. Wijnen met de status BOB Ambt Delden mogen alleen gemaakt worden van druiven die zijn geteeld in dat gebied. De beschermde status is daarmee vergelijkbaar met de Franse Appellation d’Origine Protégée (AOP).

Strenge eisen

Wijngaard Hof van Twente in Bentelo heeft de standaard gezet voor de BOB Ambt Delden-wijnen. Toekomstige wijnmakers, die hun wijnen dezelfde benaming mee willen geven, moet aan dezelfde strikte voorwaarden voldoen als de wijnmakerij in Bentelo. Zo zijn voor het maken van witte wijnen slechtst drie druivenrassen toegestaan: Joanniter, Solaris en Souvignier Gris. En alleen wijn gemaakt van de blauwe druiven Regent en Pinotin, die zoals de naam al doet vermoeden, verwant is aan de Franse druif Pinot Noir mogen de BOB-status dragen.

BOB Achterhoek-Winterswijk

Eerder al kregen wijnen uit de Maasvallei in Limburg, uit Mergelland, Oolde en Vijlen de beschermde oorsprongsbenaming. Een aanvraag voor een BOB-status voor wijnen uit de Achterhoek is nog in behandeling bij de Europese Commissie. Die is aangevraagd door Wijngaard Hesselink en Wijngaard De Reeborghesch, beide uit Winterswijk.

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
1-3
FC UtrechtUTR
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
2-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
3-1
PSVPSV
away logo
home logo AZAZ
EINDE
1-0
AjaxAJA
away logo

Poll

2019 komt in top-3 van warmste jaren ooit in Twente

2019 komt in top-3 van warmste jaren ooit in Twente

  • Zorgwekkend, dit zijn de ernstige gevolgen van klimaatverandering (37%)
  • Mij hoor je niet klagen hoor, een tropische zomer is toch juist heerlijk? (44%)
  • Zo vlak voor de kerstdagen denk ik liever aan een pak sneeuw (19%)
395 stemmen