Volledig scherm
© Franks Nikkels

Opinie | 'Vraag geen toestemming, vraag vergeving'

Wat kunnen we in Twente leren van buitenlandse ondernemers? Chris Anderson houdt ons een spiegel voor.

Anderson, beroemd door zijn boek The long tail en pionier en topondernemer (3DRobotics) in de drone-industrie, liet in mei in Twente van zich horen tijdens The Future of High Tech. Ik denk nog vaak aan zijn wijze woorden en de lessen die wij daaruit kunnen maar vooral moeten trekken.

Champions League versus lijfsbehoud
Anderson was gevraagd zijn gedachten te delen over de wijze waarop startup-bedrijven de ‘global game-changers’ van morgen kunnen worden. Natuurlijk verwachtte ik een inspirerend verhaal, maar niet dat zijn verhaal zo duidelijk zou maken op welk niveau we in Twente acteren. Anderson speelt vanuit Silicon Valley alleen voor winst in de Champions League. In vergelijking met hem spelen we in Twente nog net voor lijfsbehoud in de eredivisie.

Bedrag
Het niveauverschil kent diverse oorzaken. Denk aan het enorme verschil in investeringsklimaat. Andersons bedrijf haalde in drie weken 120 miljoen dollar aan investeringen binnen en verbrandde in drie maanden tijd de helft ervan. Ter vergelijking: in onze regionale trots Clear Flight Solutions (de robotvogel) is 1,6 miljoen euro geïnvesteerd om haar ambitie tot marktleider waar te maken. Anderson was vast te beleefd om in lachen uit te barsten toen hij dit bedrag hoorde van de manager van het Cottonwood Fund.

Toestemming en vergeving
Het waren echter niet dit soort ‘harde’ randvoorwaarden, maar juist minder tastbare zaken als mentaliteit en ambitie die mij het beste bijbleven. Andersons woorden ‘don’t ask permission, ask forgiveness’ bijvoorbeeld. Als je de ambitie hebt de wereld te veranderen dan vraag je geen toestemming. Indien noodzakelijk vraag je op een later moment vergeving. Als Uber zich had ingeschreven als taxibedrijf en zich had geconformeerd aan de status quo dan waren ze nooit succesvol geweest, als PayPal zich had aangesloten bij de bestaande financiële sector idem dito en als AirBnB zich aan de richtlijnen voor de hotellerie had gehouden dan hadden ook zij nooit bestaan.

Snelheid cruciaal
Echte innovatie speelt zich af in een grijs gebied tussen wat wel en niet mag. Echte pioniers durven die grens op te zoeken, aan te raken en er misschien een stapje overheen te gaan. Laten we zeggen dat zij een kleine kans lopen op de gevangenis, maar een grote(re) kans op succes in een wereld waar snelheid cruciaal is voor marktdominantie.

Twentse ambities?
Waar zien we deze mentaliteit in Twente? Ik moet u het antwoord schuldig blijven. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat er nog geen drones vliegen op onze luchthaven? Onvoorstelbaar. Hoe lang spreken we al over onze nationale hotspot voor drones, hier op de luchthaven. Terwijl wij verder polderen vanuit een innige samenwerking tussen ondernemers, onderzoek en overheid presenteert men twee weken terug in Zuid-Holland trots het nationale drone center in Valkenburg. Perfecte timing, want even daarvoor hebben wij hier in Twente onze opening geannuleerd omdat staatssecretaris Dijksma toch nog niet klaar was om het lintje door te knippen.

Genieten
Wordt het hier op deze wijze niet enorm kansloos? De lucht in met die Twentse drones, nu of nooit! Ik wil wel eens zien welke autoriteit ze uit de lucht gaat halen. In het slechtste geval kunnen we in Twente nog een keer genieten van een JSF in actie.

  1. Eén Twents plan: zoeken naar kenners, verbinders en verkopers
    PREMIUM

    Eén Twents plan: zoeken naar kenners, verbinders en verkopers

    Samen met ondernemers en collega-leden van de Twente Board werk ik aan één Twents plan voor een betere sociaal-economische toekomst voor Twente. Een overstijgend, maar vooral gedeeld en breed gedragen plan van en voor Twente, gebaseerd op een aantal recente plannen als de Regio Deal, Agenda voor Twente en de Industrie Agenda. In het rotsvaste geloof dat deze plannen ons vooruithelpen. Immers: we halen maar liefst 30 miljoen euro op uit Den Haag voor de Regiodeal en er is geen regio in Nederland waar gemeenten zoveel investeren in een gemeenschappelijke economische agenda – de Agenda voor Twente.