Volledig scherm

Blog | De microfoon van Bert en 3 andere dingen die we dit EK moeten missen

Nog zo'n 100 uur, dan rolt de eerste bal op het EK voetbal in Frankrijk. Het EK wat? Juist, het EK voetbal, het toernooi waarvan we op voorhand al weten dat het uit ons collectieve geheugen wordt gewist.

Tenminste, bij mij zal dat zeker gebeuren, want zelfs van het mislukte EK 2012 kan ik nog maar flarden reproduceren. De toetsencombinatie control-alt-delete ging in vanaf het moment van de trieste aftocht van het even zo trieste Oranje. Wissen, rebooten en nooit meer aan denken. De 4 halve finalisten van dat EK 2012? Werkelijk geen idee, ik ben al lang blij dat ik nog weet dat het in Polen en Oekraïne was.

Toch gaan we wel degelijk iets missen de komende weken. Een persoonlijk lijstje.

Tartende Bert met z’n microfoon
De een vindt het afschuwelijk, de ander geniet er juist met volle teugen van: de interviewtjes van NOS-reporter Bert Maalderink. Ikzelf behoor tot die laatste categorie. Door zijn zuigende en prikkelende vraagstelling zorgt hij vrijwel altijd voor spannende tv. Vooral in een tijd dat er geen nieuws te melden valt – of zelfs een griepje van de vrouw van de assistent-trainer dat is – vind ik de items van Maalderink wel zo prettig.

Zet een chagrijnige bondscoach achter een desk en laat Bert de vragen vuren: heerlijk. Vooral Bert van Marwijk was wat dat betreft de ideale bondscoach.

Die filmpjes van Bert... zolang ik me herinner verslond ik ze elk EK en WK. Miste ik ze op tv, dan keek ik ze ’s avonds online terug. Met als absolute hoogtepunt de items over een besloten training-items van Oranje, waarin Maalderink vanuit een watertoren of iets dergelijks verslag deed (‘waarschijnlijk wordt het 4-3-3, of nee, toch misschien 4-4-2’).

Bert mag nu de Belgen volgen op het EK, dus helemaal zonder hoeven we niet, maar die dagelijkse Oranje-filmpjes: we gaan ze keihard missen.

Volledig scherm

Met zijn allen één, met zijn allen Oranje
Özcan Akyol schreef laatst een column in onze krant over de kracht van Nederlandse sportprestaties. Hoe een zege van Oranje, Max of Dafne een land van verbinden, verbroederen. Daar kan geen kabinetsperiode tegenop, was zijn stelling. En zo is het.

Ik herinner me feestjes op de Oude Markt in Enschede tijdens het WK 2010, waarin een zeldzaam goede vibe heerste. Jong, oud, blank, zwart, dik, dun, rijk en arm: iedereen danste spontaan met elkaar na het behalen van de WK-finale. Dit was Nederland op zijn best.

Die fijne verbroedering, het gevoel één te zijn, zullen we moeten missen deze zomer. En nog veel erger: ons land moet dat missen.

Volledig scherm

Magische Robben
De bal aan de buitenkant van de voet. De dribbel op hoge snelheid recht op zijn tegenstander af. Die vervolgens geen idee heeft wat er gaat gebeuren. Dat is Arjen Robben zoals we hem graag zien, fit en in grootse vorm. Robben hoort naar mijn idee thuis in de top 5 beste voetballers die we ooit hebben gehad. Een toernooi zonder hem is dus een verloren toernooi.

Gaan we Robben ooit nog zien op een eindtoernooi? Leeftijd is zijn grootste tegenstander aan het worden. Deze voor ons EK-loze zomer is hij 32, het volgende WK 34. Of we ons daarvoor plaatsen is nog maar de vraag. En dan nog: 34 jaar is voor een buitenspeler extreem oud. Zo goed als in Brazilië zullen we Robben nooit meer zien op een toernooi. Die gedachte alleen al is pijnlijk en confronterend.

Volledig scherm

De zweetdruppels van Van der Gijp
De laatste jaren een vast onderdeel van de Oranje-koorts: Gijp, Derksen, Genee en een paar gasten die helemaal niets met voetbal te maken hebben. Johan Derksen een discussie zien aangaan met Frans Bauer, veel betere televisie bestaat niet.

Noem het amusement-tv, maar zonder die mannen is het aanbod op de beeldbuis toch wel erg schraal deze zomer. De zwetende Van der Gijp in het veel te warme Kürhaus, met centimeters dikke druppels die van zijn voorhoofd rechtstreeks het decolleté in stromen... we zullen het nooit vergeten.

En eerlijk is eerlijk: als de Voetbal Inside-machine eenmaal op gang kwam, was het ook gewoon heerlijke tv. Hoe langer het toernooi duurde, hoe onzinniger de gesprekken werden en hoe meer er vaak te lachen viel. Ook dat moeten we missen deze zomer.

Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
Joost Dijkgraaf © Emiel Muijderman

Blogs