Einde voor ruim twintig exotische dieren en planten in Europa
De roodbuikbuulbuul, tropische vuurmier en watersla. Het zijn geen alledaagse flora en fauna, maar deze en negentien andere exotische planten en dieren zijn niet langer welkom in Europa. De Europese Unie heeft namelijk de lijst van ‘invasieve exoten’ uitgebreid.
Bepaalde dieren en planten die van nature niet thuishoren in Europa - maar het hier wel goed doen - kunnen (zeer) schadelijk zijn voor onze Europese en Nederlandse natuur. Het gaat om dieren en planten die zich snel kunnen vermeerderen. Dat moet een halt worden toegeroepen, vindt Europa. Daarom heeft de EU aan de zogenaamde Unielijst weer 22 nieuwe soorten toegevoegd. Voor deze ‘invasieve exoten’ geldt een verbod op bezit, handel, kweek, transport en import. Tegelijkertijd moet voorkomen worden dat deze soorten zich voortplanten.
Ziekten en plagen
Deze invasieve exoten zijn - bewust en onbewust - door menselijk handelen in de EU terechtgekomen. Zij hebben zich in delen van de EU genesteld en hebben daar negatieve effecten op de bestaande biodiversiteit. ,,Dat kan gaan om concurrentie om ruimte, voedsel, licht en nestgelegenheid, maar ook omdat ze inheemse soorten vangen en opeten of vanwege het overbrengen van ziekten en plagen", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal gaat het om achttien nieuwe diersoorten en vier plantensoorten die worden gezien als indringers die geweerd moeten worden. Handelaren in soorten die aan de Unielijst zijn toegevoegd, mogen hun voorraad nog één jaar na inwerkingtreding van het verbod verkopen binnen de Europese Unie.
Van klauwkikker tot boomwurger
Naast het axishert en de Thaise eekhoorn, zijn ook de roodbuikbuulbuul (een vogeltje uit Azië), de koningsslang en de Afrikaanse klauwkikker op de lijst beland. Verder gaan een aantal vissen, insecten, planten, een mossel en een nieuwe rivierkreeftsoort voortaan als invasieve exoot door het leven. Het is overigens niet zo dat de dieren massaal voorkomen in ons land. Zo is de dwergvuurmier ‘enkele keren’ gespot sinds de eerste waarneming in 1988 en de roodbuikbuulbuul tot nu toe zes keer (voor het laatst in 2020). De zwarte dwergmeerval is daarentegen lokaal wel zeer aanwezig. Met name in enkele Zuid-Nederlandse geïsoleerde vennen heeft deze vissoort hoge dichtheden bereikt.
Van de vier nieuwe plantensoorten komen er drie in ons land voor: de Afghaanse duizendkop, de boomwurger en watersla. Deze dieren en planten kwamen doorgaans in Nederland terecht via de handel of doordat ze meeliftten met bijvoorbeeld schepen of vrachtwagens. Sommige van de nu onwelkome dieren werden als huisdier gehouden, maar vervolgens losgelaten toen ze te groot of agressief werden.
Natuurlijke dood
De NVWA laat weten dat bezitters van exotische invasieve dieren deze mogen houden tot ze een natuurlijke dood sterven. ,,De dieren mogen niet verkocht worden en loslaten in de vrije natuur is ook verboden. Daarnaast moet voorkomen worden dat een dier zich voortplant of ontsnapt. Ook voor de verboden planten geldt dat deze in de tuin of vijver mogen blijven, maar zich niet verder mogen vermenigvuldigen of verspreiden. Gooi de plant in de afvalbak voor restafval en niet in de groenbak of op een composthoop", aldus de toezichthouder.
Volgens de NVWA hebben zich nog niet veel mensen gemeld met vragen over het nieuwe verbod. De organisatie zet nu vooral in op bekendmaking en bewustwording. De toezichthouder zal risicogericht inspecties uitvoeren om na te gaan of de verbodsbepalingen voor het bezitten of verkopen van de betreffende flora en fauna worden overtreden.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Iconisch Coca-Cola-flesje krijgt make-over in strijd tegen plastic: ‘Kleine verandering met grote impact’
Hoewel de dop van een plastic Coca-Cola-flesje en het flesje zelf samen gerecycled mogen worden, belanden ze nog te vaak in verschillende afvalbakken. Om die reden heeft 's werelds bekendste frisdrankmerk een geheel nieuw flesje gelanceerd, in de hoop dat de dop en het flesje wél in dezelfde prullenbak belanden. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUMmet Video
Woonboot van Henriëtte ligt wéér op het droge: ‘Voor de schilders is het handig, maar leuk is anders’
Door de toenemende droogte liggen woonboten steeds vaker droog. Zo ook in de Ooijpolder bij Nijmegen. Handig voor de schilder, die om de boot heen kan lopen. Maar leuk is anders. ‘Als je op een boot woont, wil je water om je heen. Geen modderboel of zandvlakte.’ -
Wereldprimeur in Assen: proef met ‘fossielvrij’ asfalt
Voor het eerst in Nederland en voor zover bekend zelfs voor het eerst in de wereld is 100 procent ‘fossielvrij’ asfalt aangebracht. Het is het meest vergaande in een reeks initiatieven om aanleg en onderhoud van wegen en fietspaden duurzamer te maken. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Japanse duizendknoop is in Hengelo nog in toom te houden: ‘We zitten er bovenop’
HENGELO - De gevreesde Japanse duizendknoop kan in Hengelo redelijk in bedwang worden gehouden. Het aantal locaties waar de ‘horrorplant’ woekert, dijt langzaam uit. Maar er is geen aanleiding voor paniek: „We zitten er bovenop”, zegt Walter van Dijk. -
PREMIUM
Stevenen we af op gasloze zondagen? ‘Als Poetin gaskraan dichtdraait, zijn gevolgen groot’
Wat gebeurt er als Poetin de gaskraan dichtdraait? De kans dat hij doet wordt klein geacht, maar de gevolgen zouden groot zijn.