‘Rechter vergeet burger in klimaatzaak Shell’: meer partijen eisen toegang tot hoger beroep
De rechter heeft het belang van burgers laten ondersneeuwen in haar uitspraak in de klimaatzaak tussen Milieudefensie en oliebedrijf Shell. Dat stellen twee organisaties die zich willen mengen in het hoger beroep van de, volgens Milieudefensie, ‘klimaatzaak van de eeuw’.
,,Wij vrezen dat het huidige vonnis leidt tot een kunstmatige schaarste van fossiele brandstoffen en nóg hogere energieprijzen voor burgers”, zegt Frans van der Werf van de stichting Milieu & Mens. ,,Dat belang van energieverbruikers is niet meegenomen. We willen ons daarom voegen als derde partij in deze zaak.”
Stoel van de politiek
Ook de klimaatsceptische stichting Clintel deed woensdag een beroep op het Gerechtshof in Den Haag om als derde partij te worden toegelaten. Advocaat Geert Wilts stelt namens Clintel dat de rechter in haar vonnis op de stoel van de politiek is gaan zitten. ,,De rechter had Shell niet mogen verplichten tot een CO2-reductie. Dat moet via de parlementaire weg.”
Vorig jaar mei oordeelde de Haagse rechtbank dat Shell haar CO2-emissies voor 2030 wereldwijd met 45 procent moet inperken ten opzichte van 2019. Het gaat om haar eigen uitstoot én die van haar klanten - dus ook de broeikasgassen die vrijkomen uit verbruikte benzine en diesel. Shell is het enige oliebedrijf ter wereld dat deze eis kreeg opgelegd. Milieudefensie vierde de uitspraak als overwinning.
De stellingen van Clintel zijn absurd en los van alle realiteit
Zowel Mens & Milieu als Clintel betwisten echter dat Milieudefensie in deze zaak namens het algemeen belang spreekt. ,,Milieudefensie heeft niet het monopolie op het beschermen van de belangen van burgers in Nederland”, aldus Wilts. Clintel vreest voor de leveringszekerheid van energie en wil een ‘meer genuanceerde visie op de klimaatwetenschap’ inbrengen in de zaak.
Zowel Shell als Milieudefensie zitten daarop niet te wachten. Milieudefensie beschuldigt Clintel, dat stelt dat er van een klimaatcrisis geen sprake is, zelfs van ‘een internationale campagne van desinformatie’. ,,De stellingen van Clintel zijn absurd en los van alle realiteit”, aldus advocaat Mieke Reij. Milieudefensie wil geen discussie over ‘het gevaar van klimaatverandering’.
Oliebedrijf Shell reageert eveneens terughoudend. ,,Eerlijk gezegd zat Shell niet te wachten op dergelijke verzoeken tot voeging”, stelt mr. Daan Scheurleer. ,,Dit maakt het nodeloos ingewikkeld en het zal langer duren.” Volgens Shell is het geschil met Milieudefensie al complex genoeg en is het proces niet gebaat bij een uitbreiding tot een discussie over klimaatwetenschap.
Nodeloos ingewikkeld
Shell voelt zich door het vonnis onterecht achtergesteld op de wereldwijde energiemarkt. Scheurleer: ,,We krijgen als enige een reductieplicht opgelegd die andere marktpartijen niet hebben. We concurreren als het ware met één hand op de rug.” Shell wil daarom het liefst zo snel mogelijk een uitspraak in het aanstaande hoger beroep.
Beide stichtingen die zich willen mengen in de klimaatzaak stellen echter dat het vonnis haar doel voorbijschiet. Met de eis dat Shell 45 procent moet inperken, zullen andere bedrijven activiteiten van Shell gewoon overnemen, met dezelfde uitstoot tot gevolg. Bovendien: het Akkoord van Parijs is een afspraak tussen landen, niet tussen bedrijven. Het Gerechtshof geeft op 9 mei antwoord of extra partijen worden toegelaten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKlimaatverandering
Eiland Tuvalu met de ondergang bedreigd: ‘Staat er triest voor’
Een land dat door de golven dreigt te worden verzwolgen. In Nederland kunnen we er al eeuwen over meepraten. De Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland denkt dan ook mee met Tuvalu en andere landen in de regio die door klimaatverandering letterlijk met ondergang worden bedreigd. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Uitkomst klimaattop te optimistisch? ‘Kwestie van perspectief’
Er komt een schadefonds voor landen die het meest worden getroffen door de opwarming van de aarde. Maar aan die opwarming zelf is op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh vrijwel niks gedaan. -
Meer dan 400 klimaatactivisten aangehouden voor actie op Schiphol
De Koninklijke Marechaussee heeft in totaal 413 klimaatactivisten aangehouden voor de actie twee weken geleden op Schiphol. De marchechaussee is nog bezig met het onderzoek naar de zaak, meldt een woordvoerder vandaag. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUM
Weinig voortgang, recordaantal lobbyisten op klimaattop
Ondanks de indrukwekkende toespraken van president Biden en andere regeringsleiders wordt er nog weinig vooruitgang geboekt op de klimaattop in Sharm-el Sheikh. -
-
-
'extreem slecht idee'1
Waarom de populaire 'bloempotkachel' niet werkt én erg gevaarlijk is
Ze worden de laatste tijd volop aangeprezen: terracotta potjes die met een waxinelichtje eronder heerlijke warmte zouden afgeven. Belachelijk, vindt natuurkundige Adriaan ter Braack. Ze werken namelijk totaal niet, maar zijn wel erg gevaarlijk. De brandweer waarschuwt voor brandgevaar én de enorme hoeveelheid fijnstof die vrijkomt. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer