Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.”
Delen per e-mail
Sinds het begin van de coronacrisis wordt gewaarschuwd voor een kaalslag in de horeca. Maar uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat het aantal horecazaken sinds maart juist met 2670 is gestegen, naar ruim 74.000. Ook na de sluiting van de horeca in oktober zijn er nog zaken bij gekomen: in november schreven 614 horecazaken zich in bij de KvK, in december 688, waaronder cafés, kantines en restaurants.
Ook Koninklijk Horeca Nederland (KHN) ziet dat de gevreesde faillissementsgolf vooralsnog uitblijft. Volgens de brancheorganisatie komt dit door de steunmaatregelen van de overheid en doordat schuldeisers nog niet de (volledige) schuld opeisen. KHN verwacht dat veel horecabedrijven in het eerste half jaar van 2021 alsnog failliet gaan, als die schulden wél moeten worden betaald.
Thuiskoks en pop-uprestaurants
De brancheorganisatie is verheugd dat veel ondernemers een horecabedrijf durven te starten. ,,Voor hen zijn er, veel meer dan anders, bijzondere kansen voor een bedrijfsovername”, zegt een woordvoerder. ,,De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar het is goed dat ondernemers niet bij de pakken neerzitten en kansen zien.”
Thuiskoks en pop-uprestaurants zorgen volgens hoogleraar ondernemerschap Josette Dijkhuizen voor een groot deel van de stijging van het aantal horecazaken. ,,Dat zijn opportunisten. Zij zien nu een kans.” Als voorbeeld noemt zij pas afgestudeerden die geen baan kunnen vinden en zich tijdelijk op de afhaal- en bezorgmarkt storten.
‘Minder frisse redenen’
Maar ondernemers kunnen ook ‘minder frisse redenen’ hebben om nu een horecazaak te beginnen of over te nemen. Gevreesd wordt dat criminelen de coronacrisis aangrijpen om hun greep op de horeca te vergroten met als doel om crimineel geld wit te wassen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) draagt gemeenten op extra alert te zijn als nieuwe horecazaken zich tijdens de coronacrisis inschrijven bij de KvK.
Deze site maakte een belronde langs de cafés die in november zijn opgericht, met de vraag: waarom begint iemand in het midden van een lockdown een café? Onder de grafiek geven verschillende ondernemers daar antwoord op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie. -
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze. -
Wat Eten We Vandaag: Teriyaki kippenvleugels met bloemkool
Bij dit gerecht zul je gegarandeerd je vingers aflikken. Deze heerlijke teriyaki kippenvleugels worden in de oven bereid met bloemkoolroosjes. Buiten dat het een onwijs lekker gerecht is, heb je er ook nog eens weinig omkijken naar wanneer de kip in de oven zit. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk.
-
Koken & eten
Zo maak je zelf gemakkelijk heerlijke zuurkool - milder en knapperiger dan uit een pakje
Het mag buiten al wat warmer worden, maar winterkost en dan zeker zuurkool gaat er altijd in. Hier vind je de allerlekkerste versie volgens culinair auteur Laura de Grave. Zij deelt het recept om de zuurkool heel simpel zelf te maken. -
PREMIUMDE STARTER
‘Gezonde voeding is een heel goed wapen tegen corona, maar je kunt écht wel een keer een frietje eten’
Vanessa Prinz (53) uit Gorinchem richt zich als orthomoleculair voedingsadviseur op de vraag welke voeding beter bij je lijf past, zodat je beter gaat functioneren. -
PREMIUM
Eindhovens restaurant wil na ophef opnieuw de deuren openen: ‘Mensen noemen ons strijders’
Sluiting door de gemeente dreigt, maar restaurant De Kiet in Eindhoven opent komende zondag 17 januari wederom de deuren. In een post op Facebook stellen de eigenaren dat ze als bezorgde ondernemers niet anders kunnen.