Volledig scherm
© BELGA

Afpersers dreigen koekjes, ijs en chocolaatjes te vergiftigen

Eén of meer anonieme afpersers proberen Belgische voedingsbedrijven als IJsboerke en Jules Destrooper te chanteren. De dader of daders stuurden de afgelopen weken vanuit België brieven met poeder naar allerlei voedingsproducenten, ook in Italië.

De voorbije weken kregen zowel de Belgische IJsboerke en Jules Destrooper als de Italiaanse Lavazza (koffie) en Ferrero (chocolade) een brief toegestuurd met daarin poeder. De afpersers eisen 300.000 euro, te storten in bitcoins.

Als de bedrijven niet voor 20 mei op de eis ingaan, dreigen de afpersers hun voedingswaren te vergiftigen met oleandrin, een giftige stof die hartverlamming kan veroorzaken.

,,Het klopt dat er vanuit België een aantal dreigbrieven zijn verstuurd naar bedrijven in heel West-Europa’’, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket in België, dat landelijke zaken voor zijn rekening neemt. ,,De daders eisen daarin 300.000 euro in bitcoins. Het onderzoek loopt.’’

Zakenmannen

In de brieven presenteren de afpersers als zakenmensen. Dat zou de reden zijn waarom ze willen dat het geld in bitcoins wordt overgemaakt. Politie en parket zijn volop op zoek naar de afzender(s), maar over eventuele sporen naar mogelijke verdachten wil het federaal parket momenteel geen commentaar kwijt. 

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de ­productie van de ­genoemde bedrijven in gevaar zou zijn. ,,Onze koekjes zijn nog perfect in orde. Wij blijven rustig verder smullen’’, reageert de ceo van ­Jules Destrooper.