Albert Heijn steekt lokale restaurants in acht steden helpende hand toe met een plek in het koelschap
Koken & etenCorona maakt creatief, blijkt keer op keer. Bij acht XL-winkels van Albert Heijn komen in de koelvitrines diners van lokale chefkoks te liggen. Het gaat om een proef.
Delen per e-mail
De bescheiden lokale samenwerking met restaurants krijgt vorm in acht Albert Heijn XL-winkels in Nederland, meldt de AH-woordvoerder desgevraagd. Het gaat om winkels in Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Delft, Leiden, Ede en Nijmegen. In Ede gaat het om één weekend.
Pilot
,,We zijn hier afgelopen weekend mee begonnen en doen dit vier weekenden lang tot en met 14 februari”, aldus Jerina van Heck. ,,Het gaat om een wisselend aanbod van verschillende restaurants en keukens, van Italiaans tot Indonesisch. De boxen zijn voor twee personen en variëren van 2 tot 3-gangen diners.” De prijzen liggen tussen de 20 en 40 euro.
Het is een rottijd waar we in zitten, als je dan zoiets kunt doen is dat heel erg positief
Het is niet de enige supermarkt die lokaal steun biedt. In Delft hebben drie Plus-ondernemers en twee Jumbo-vestigingen de handen ineengeslagen om de lokale restaurants te helpen. Ze deden eind december een oproep in een video. Albert Heijn gaat verder met de proef. Hans Verhoeven trapte als eerste Tilburgse restaurant af. ,,Het is een rottijd waar we in zitten, als je dan zoiets kunt doen is dat heel erg positief”, vertelt Hans Verhoeven van het Tilburgse restaurant Kok Verhoeven. De chefkok gaat diners maken voor twee personen, met een amuse en voor- en hoofdgerechten. In een box à 39,95 euro.
,,Het is een pilot”, zegt Mike de Bruin, assistent-manager van de AH XL in Tilburg. ,,Heel tof om te doen, lokale ondernemers hebben het moeilijk door corona, zo kunnen we ze helpen. Als het succesvol blijkt, geven we er in de toekomst mogelijk een vervolg aan.”
Andere tak van sport
Hij heeft nog geen flauw benul hoe hard het gaat lopen. ,,Wat als ik heel het weekend in de keuken moet staan?” Verhoeven schiet in de lach. ,,Nou, dat mag ik hopen. De keukenbrigade is er ook heel blij mee.”
Het is wel een andere tak van sport dan ‘sausjes maken in de keuken’. ,,Natuurlijk hebben wij ook wel regels in de keuken, maar die in de supermarkt zijn echt heel erg streng. Je moet alles nauwgezet vermelden. Van allergenen, de grammen aan gewicht tot de e-nummers.”
Maar: het is fijn om weer bezig te zijn, vertelt de chefkok. Ze zijn binnenkort al bijna een jaar dicht. ,,Het maakt iedereen wel erg creatief, om ons heen verzinnen koks de gekste dingen. Ik hoorde van een sterrenkok die in een SRV-wagen door de stad rijdt bijvoorbeeld. Dat moet je ook doen, bezig blijven.”
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Elf mannen laten zien dat anorexia geen meisjesziekte is
Dat anorexia geen meisjesziekte is, laten elf mannen zien op een expositie in de Melkweg in Amsterdam. Fotograaf Mafalda Rakoš volgde een jaar hun buitenkant en binnenwereld. -
Wat Eten We Vandaag: Teriyaki kippenvleugels met bloemkool
Bij dit gerecht zul je gegarandeerd je vingers aflikken. Deze heerlijke teriyaki kippenvleugels worden in de oven bereid met bloemkoolroosjes. Buiten dat het een onwijs lekker gerecht is, heb je er ook nog eens weinig omkijken naar wanneer de kip in de oven zit. -
Supermarktketen Deen verkocht aan AH, Vomar en DekaMarkt
Supermarktketen Deen wordt overgenomen door branchegenoten Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt. -
Koken & eten
Moet je kip wassen voor je hem bakt? En andere belangrijke vragen over voedselveiligheid
Een kippendij of kippenpoot afspoelen en droogdeppen met keukenpapier; menig thuiskok doet het voor het bakken, maar is het ook nodig? Experts geven antwoord.
-
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
Koken & eten
Waarschuwing tegen capsules met Chinees kaneel: bij langdurig gebruik mogelijk kankerverwekkend
Wetenschappers waarschuwen voor het gebruik van voedingssupplementen met Chinees kaneel. De aanbevolen dagelijkse dosering of minder kan al leiden tot bloedingen en leverschade. Supplementenfabrikant SNP heeft na vragen van deze site alle potjes met Chinees kaneel teruggeroepen. -
Koken & Weten
Waarom je moet uitkijken met sommige soorten goedkope kaneel
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is kaneel gezond?