Altijd zomer bij restaurant Grano in Plasmolen
recensieHet uitzicht op de doorgaande weg, het klimmetje naar de entree en de drukte doen denken aan het eind van een stranddag in Italië. We zijn echter in Plasmolen.
Wie hier op zaterdag niet reserveert, moet geluk hebben. Het is een zeer gure avond maar Plasmolen zoekt duidelijk de warmte bij Italiaans restaurant Grano. Tussen de gezinnen en stelletjes is nog maar een enkele tafel vrij, en die is de gereserveerde voor mij en mijn gast.
Verse tulpen op houten tafels, blauw en grijs op de wanden en prettig zicht op de open keuken waar twee koks met zichtbaar plezier koken en pizza's bakken. Geen idee waar ze over praten, maar het is duidelijk iets om over te lachen. Het maakt dat ik ook meteen met een glimlach aan tafel zit. Lol is altijd goed om te zien.
Vakantiegevoel
De bediening is vrolijk en gekleed in shirts met een Bretonse streep. Dat is niet Italiaans, maar benadrukt wel weer het vakantiegevoel dat ik hier heb. Vlot zijn ze hier ook, want ondanks de drukte staat er, met een korte uitleg over het restaurant, snel een glas Italiaanse rode wijn voor me. Nu ook zon in het glas, want de negroamaro is zoet, soepel en fruitig en gaat prima met mijn voorgerecht van gegrilde paddenstoel met milde blauwschimmelkaas en walnoot.
Het is een eenvoudig, maar goed gemaakt gerechtje waarbij de stroperige, zoete balsamico het afmaakt. De soep in de emaillen kom is Italiaanse groentensoep. Hier is geen vlees bij gebruikt, maar de soep heeft smakelijke tomatenbouillon als basis en veel klein gesneden groenten die nog precies genoeg knapperigheid hebben.
Secondi piatti
Grano serveert voorgerechten, pizza's, pasta's en nagerechten. Het stukje vlees of vis dat de Italiaan graag eet na zijn bordje pasta, staat niet op de menukaart. Wel is er een vis te bestellen buiten die kaart om, maar aan een echte secondi piatti doen ze hier niet.
Dat ze hier liefde voor Italiaanse wijn hebben, is duidelijk. Naast wat soepele en toegankelijke huiswijnen staat ook een selectie van hele mooie Italiaanse wijnen op de kaart. Van een ripasso gaat het moeiteloos door naar een amarone met als klapper op de kaart een barolo. Misschien verschilt daarin de pizzeria van een Italiaanse restaurant?
Pizza
Mijn pizza oogt als een goede. Hij is rijkelijk bedekt met verschillende paddenstoelen waarbij ik het eekhoortjesbrood zie en ruik. De zachte dungesneden ringen van de rode ui zijn gelijkmatig verdeeld en de rucola erover is vers.
De paddenstoelen in een dunne saus geven een rijke smaak en in de verte proef ik iets citrus. Niet zout, niet vet, maar gewoon een goede smaak door goed beleg. De bodem is mooi dun en de rand heeft grote luchtbellen. De Italianen weten nog steeds niet of dat nu goed is of juist niet en ik ook niet. De bodem is door de saus in het midden wel doorweekt. Dat is jammer en eet ook nogal onhandig.
Mijn gast eet polpette, oftewel Italiaanse gehaktballen in tomatensaus. De pasta is op Hollandse wijze gaar gekookt en wel iets voorbij al dente, maar wellicht is dat een tegmoetkoming aan de wens van de gasten hier. De gehaktballen zijn wat vast en groot en ook de saus mist een diepere laag. Een aardig bord spaghetti, maar voor 15 euro kan je d'r wel iets meer van maken.
Klassiek met een twist
De panna cotta, het beroemde puddinkje, wordt hier met steeds een andere smaak geserveerd. Vandaag heeft de kok de room met rum gekookt. Ik proef van het bord van mijn gast en vind het geen succes. Het geeft een wat chemische nasmaak en ik verlang toch gewoon naar een zoete panna cotta met bessen of chocoladesaus.
De anders Italiaanse klassieker, de tiramisu, wordt ook 'met twist' aangekondigd. Het wordt geserveerd in emaillen kop waarbij je behoorlijk diep moet graven om alle lagen te proeven. De tiramisu is heel nat onderin, alsof er te veel koffie is gebruikt en die onderin is gezakt. Ook proef ik iets van sinaasappel. Kortom, het smaakt wel, maar ik zou een tiramisu gewoon tiramisu laten en panna cotta met fruit gewoon panno cotta met fruit.
Bij de ontvangst in het restaurant vertelde de gastvrouw dat ze alles zelf maakten. Dat is een mooi principe, maar als je dat benadrukt, ga ik er op letten. Het glaasje limoncello van het huis bij de rekening vind ik een leuk gebaar, maar dat die dan niet zelf is gemaakt, is jammer.
Zomer
Conclusie: Het is lekker zitten bij Grano. En zoals altijd bij sfeer ligt dat aan meerdere componenten. De benadering van het personeel, de inrichting, de andere gasten en meer. Hier is de som van al die factoren in ieder geval goed. Ga erheen, bestel een pizza en zo'n mooi glas wijn en mijmer vast over de zomer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak. -
Wat eten we vandaag: ovenschotel met rode kool, gehakt en koolrabipuree
Minder koolhydraten eten? Voor deze ovenschotel gebruiken we koolrabi in plaats van aardappel. Dankzij het zoet van de appel en het zuur van de rode kool serveer je een Hollands smaakbommetje. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Prijst het pilsje zich met de nieuwste prijsverhoging uit het café? ‘Brouwerijen jagen consument de kroeg uit’
Wéér een prijsverhoging voor het pilsje. Grote brouwerijen rekenen sinds 2020 ruim 20 procent meer voor hun fusten en ze worden nóg duurder. De horeca klaagt. En de consument? ,,Die blijft drinken en dat weten de brouwers ook.”Breda -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Wat Eten We Vandaag: Upside down appelcake
De upside down appelcake ziet er spectaculair uit. Probeer de de appels in een mooie vorm op de cake te leggen voor het perfecte plaatje.