Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
Wetenschappelijk bewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt.
Delen per e-mail
Je kent het vast wel: je hebt je fruitschaal gevuld en wanneer je een paar dagen later een banaan wil eten, is ie helemaal verkleurd. Of wanneer je je avocado eindelijk wil gebruiken voor guacamole, is hij nog steeds hard.
Wat gebeurt er zoal in het fruit? Er zijn vier grote veranderingen: in kleur, smaak, geur en structuur. ,,Als het fruit steeds kleuriger wordt, wordt het pigment op- of afgebouwd. Zo wordt bijvoorbeeld een groene mango steeds geler en een groene tomaat steeds roder”, zegt Hogeveen. Een andere verandering is smaak: het fruit wordt steeds lekkerder en zoeter. ,,Het zetmeel wordt afgebroken door suikers, dat zie je bijvoorbeeld bij een banaan. Ook de geur verandert, dit komt doordat er steeds meer geurstoffen worden geproduceerd.” Door aan bijvoorbeeld een meloen te ruiken, weet je hoe rijp hij is. De verandering in de structuur bij fruit zie je doordat het steeds zachter en sappiger wordt, zoals bij peren en kiwi's.
Als deze processen doorgaan wordt het fruit uiteindelijk overrijp en sterft het. Als je de processen weet af te remmen blijft je fruit langer houdbaar. Je kunt fruit opdelen in twee categorieën: climacterisch fruit en niet-climacterisch fruit. Climacterisch fruit rijpt door na de oogst, zoals appels, kiwi's, peren, meloenen en bananen. Niet-climacterisch fruit rijpt niet meer door, zoals druiven, ananas of citroenen. Dit wordt dus ook niet zoeter. Toch gaan beide types fruit uiteindelijk dood.
Rijpingshormonen
Dat climacterische fruit, wat door rijpt na de oogst, is wat zorgt voor de veranderingen in jouw fruitschaal. ,,Twee factoren die hierbij van belang zijn: temperatuur en het rijpingshormoon ethyleen. De temperatuur is de drive achter al deze processen. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller de veranderingen gaan”, zegt Hogeveen. ,,De vrucht zelf produceert het rijpingshormoon ethyleen, het zorgt ervoor dat de processen gestart worden en dat ze gelijk met elkaar gaan lopen.”
De productie van ethyleen zorgt ervoor dat er nog meer van dit hormoon geproduceerd wordt. Hiermee kan het ook zijn buren aansteken om te gaan rijpen. ,,Denk bijvoorbeeld aan bananen die vanuit de tropen naar Nederland komen. De bananen worden onrijp en groen geoogst zodat ze langer houdbaar zijn. Ze worden ook in de zeecontainer in een lage temperatuur vervoert zodat de ethyleenproductie geremd wordt.”
Versnellen
Het idee dat mensen vaak hebben is om een rijpe banaan bij een harde avocado te leggen zodat deze ook gaat rijpen. In theorie werkt dat misschien, maar in de praktijk niet. ,,Dat komt omdat de banaan al ver in zijn rijpingsproces is en niet meer zoveel ethyleen produceert. De ethyleen die nog wel geproduceerd wordt, verdwijnt in de ruimte”, legt de onderzoeker uit. ,,De concentratie is zo laag dat de avocado er niet op reageert. Ook kan het zo zijn dat de avocado verder in zijn rijpingsproces is dan je denkt en dit proces kan niet versneld worden door ethyleen. Temperatuur kan het proces wel versnellen.”
Als je het fruit niet snel opeet, is de koelkast jouw beste vriend. Leg het fruit wel in de groentela, dat is het vochtigste plekje en zo voorkom je uitdroging. Tropisch fruit kun je op een ander koel plekje bewaren en als je dat snel op wil eten leg het dan in de zon. Doe voorzichtig met je fruit. Beschadigingen en drukplekken zorgen voor een versnelling van het proces.
Bekijk hier de andere video's van (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Traybake met makreel en groene groenten
Traybakes, ken jij het al? Bij een traybake worden de ingrediënten op één bakplaat bereid. De gerechten zijn heerlijk en ook nog eens heel makkelijk te maken. Deze variant met gerookte makreel en groene groenten heb je dan ook in een handomdraai gemaakt. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
Wat Eten We Vandaag: Zalm in paprikasaus met geroosterde groenten
In dit overheerlijke ovengerecht wordt zalm gecombineerd met een zelfgemaakte paprikasaus en geroosterde groenten. Een makkelijk en snel gerecht boordevol groenten. -
Chef-koks maken bekende snacks na in nieuwe RTL-wedstrijd
Vanaf 27 april is het nieuwe programma Snackmasters op RTL 4 te zien. In de show, gepresenteerd door Martijn Krabbé en Miljuschka Witzenhausen, nemen acht chef-koks het tegen elkaar op om bekende snacks zoals Sultana’s en Hamka’s zo identiek mogelijk na te maken. -
PREMIUM
Chinese loempia’s met zoete mosterdsaus
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: Chinese loempia’s. Met een kraak-sappige rosé.
-
Wetenschappelijk Bewezen
Cholesterolverlagend? Helpt tegen misselijkheid? Dit doet gember echt voor je lichaam
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Guido Camps uit wat wetenschappelijk gezien de voordelen van gember zijn. -
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers. -
PREMIUMKoken & eten
Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en nog vier voedselmythes
Over weinig onderwerpen bestaan zo veel meningen als over voedsel, maar hoe weet je wat waar is? De Britse epidemioloog Tim Spector ontrafelt in zijn nieuwe boek voedselmythes. Dit zijn de belangrijkste.