Beer can chicken smokey style
De beer can chicken is in korte tijd uitgegroeid tot een gerecht met barbecue cultstatus en mag daarom zeker niet ontbreken. Door de plaatsing op het bierblik, rooster je de kip rechtop en heb je overal een krokant gekruid velletje wat toch echt het lekkerste onderdeel van de kip is. Het is een simpel recept dat je gasten zeker zal verrassen als je de deksel van de barbecue verwijdert. Bier, kip en barbecue is toch ook een uitstekende combinatie?
Ingrediënten (4 personen):
- 2 scharrelkippen à 1,4 kg van een goed ras
- 8 el Smokey Goodness Cheeky Chicken Barbecue kruiden (of je eigen favoriete kipkruiden)
- 2 blikjes van je favoriete bier
- 1 citroen, in partjes gesneden
- 1 bos verse rozemarijn
Benodigdheden:
- Barbecue met deksel ingesteld op indirect grillen
- 1 handje geweekte appel, kers of mesquite houtsnippers
- Injectiespuit
- Kernthermometer
- Beer can chicken houder (optioneel)
Bereidingswijze (voorbereiding 10 minuten, bereiding 1 uur):
- Bereid de barbecue voor op indirect grillen en breng deze naar 170 °C. Een oven mag ook maar dan ga je wel wat accenten missen.
- Open de twee bierblikjes en neem uit ieder blik een grote slok. Dat is alvast je eerste winst.
- Vul vervolgens de injectiespuit met bier en injecteer de kip op meerdere plaatsen in de borst en beide dijen.
- Mocht er weinig bier uit het blik verdampen weet je zeker dat jouw kip toch naar bier zal smaken.
- Droog de twee kippen af met keukenpapier en kruid rondom gelijkmatig met de chicken mix barbecue kruiden.
- Plaats de twee bierblikken op het heetste deel van de barbecue en verwarm de bierblikken voor.
- Zodra het bier in de blikken begint te dampen werp je de geweekte en afgegoten rookhoutsnippers en het bosje rozemarijn, op een paar takjes na, op de hete kolen.
- Vervolgens schuif je de kippen over de bierblikken en trek je de twee poten uit zodat het bierblik en de twee poten samen een driepoot vormen op het rooster.
- Draai de borst naar het warmste gedeelte van de barbecue toe en plaats de deksel terug op de barbecue.
- Houd de temperatuur van de barbecue constant op 170 °C en gaar de kip in circa 50 à 60 minuten tot deze een kerntemperatuur heeft van 70 °C in de borst en 75 °C in de dijen.
- Verwijder de kip van de barbecue, plaats hem rechtop met blik en al op een snijplank en laat kort rusten.
- Terwijl de kip rust, de citroenpartjes grillen en deze met de kip serveren.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Wat Eten We Vandaag: Fried broccolirice met Thaise saté
Zelf fried rice maken? Dit feestelijke recept bevat extra veel groenten dankzij de toevoeging van broccolirijst. De saté gemarineerd in kokosmelk en currypasta heeft een romige smaak. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Wat Eten We Vandaag: Kip met oosterse saus
Dit gerecht met kip in oosterse saus, groenten en cashewnoten is makkelijk te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast is het ook nog eens een budgetrecept. Lekker voor de smaak en de portemonnee.
-
Wat Eten We Vandaag: Winterse tomatensoep met tortelloni
Tijd voor een kom dampende tomatensoep: deze variant met tortelloni, ricotta en spinazie volstaat zeker weten als avondmaaltijd. -
-
-
Quiz
Nationale Pannenkoekdag: wat weet jij van de lekkernij?
Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag. Ben jij een echte liefhebber? Test je kennis in de quiz hieronder. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met vegetarische gehaktballetjes, prei en champignons
Het is weer bijna weekend; maak er een ontspannen avond van met deze makkelijk te bereiden eenpanspasta.