Besparen? Annemarie (die acht kinderen heeft) koopt slim in: ‘Ik ga er vrijdag voor zitten’
Koken & EtenWat kunnen we leren van het wel en wee van grote gezinnen op het gebied van boodschappen en koken? Slim inkopen doen moet wel als je zoveel monden te voeden hebt. Zeker in tijden van extreem hoge prijzen. Annemarie Geerts, bekend van het tv-programma Waar doen ze het van, heeft acht kinderen. Hoe let zij op de kleintjes?
Alle boodschappen doet Annemarie Geerts sinds het gezin écht groot is online. ,,Voor die tijd ging ik verschillende winkels af en naar de markt voor groente en fruit. Maar op een gegeven moment pasten die tien liter melk, zeven broden en alle andere boodschappen gewoon niet meer in mijn auto. Bovendien werd boodschappen doen iets vervelends. Ik was er zoveel tijd aan kwijt.”
En extra geld, zegt Geerts. De ritjes naar de winkel en toch bij elk bezoek iets meenemen dat niet op de boodschappenlijst staat tikten aardig aan. ,,Ik had het overzicht niet meer. Mijn man zei op een gegeven moment: ‘Stop er dan gewoon mee en doe de boodschappen online’.”
,,Dat was in 2012, toen was het nog decadent om online boodschappen te doen. Ik schaamde me wel, alleen bedrijven deden het, gezinnen niet.” Maar naar eigen zeggen is haar gezin behoorlijk op een bedrijf gaan lijken. Hét argument om over te stappen. ,,Er ging een wereld voor me open toen ik dat deed.”
Gesneden groenten koop ik nooit, die zijn na een paar dagen al weg
Hoe kies jij je boodschappen?
,,Iedere vrijdag ga ik er even goed voor zitten. Eerst gooi ik mijn standaard boodschappenlijstje in het online wagentje. Dan kijk ik wat er nog is, ik weet precies wat er in mijn koelkast ligt en zoek daar recepten bij.”
,,Ik kijk ook altijd naar de aanbiedingen. Is het gehakt die week in de aanbieding? Dan eten we iets met gehakt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld boerenkool. Daarnaast kook ik met het seizoen mee. In de zomer kosten de tomaten bijna niets, dan maak ik bijvoorbeeld zelf mijn pastasauzen. Het scheelt je geld en het is een stuk gezonder dan al die pakjes en zakjes.”
,,Daarnaast let ik op groente die je lang kunt bewaren. We eten altijd aan het eind van de week witlof omdat je dat lang goed kunt houden. Gesneden groenten koop ik nooit, die zijn na een paar dagen al weg. Met verse groenten kun je zoveel geld besparen.”
Eet iedereen ook braaf mee met alles?
,,Ik bepaal wat we eten en iedereen eet wat de pot schaft. Je hoeft je bord niet leeg te eten, als je het niet lekker vindt, eet je niet. Toetjes zijn de oplossing wat slechte eters betreft. Als je iedereen een lekker toetje ziet eten, dan eet je de volgende keer gewoon mee. Bij mij eten ze alles voor een toetje. Daarnaast zorg ik ervoor dat ze altijd honger hebben tegen etenstijd. Om 15.00 uur is het fruit met iets lekkers en daarna niets meer. Zo wordt er ‘s avonds met smaak gegeten.”
Eieren, die zijn altijd op. Ik kan er oneindige hoeveelheden van kopen. Daarom heb ik een ‘puberla’ gecreëerd
Ben je meer of minder geld kwijt sinds je online boodschappen doet?
,,Ik ben enorm in kosten omlaag gegaan. Omdat ik veel gerichter boodschappen doe. Ik heb nu altijd voor zeven dagen eten in huis. Ze komen voorrijden met bijna een hele bus vol voor ons. Vaak zijn het zes kratten, vier zakken en nog wat spullen voor in de diepvries. Ik krijg weleens de opmerking ‘Heb je een bedrijf?’, ‘Nee, heel veel kinderen’.”
,,Ik heb de mazzel dat we alles ook kwijt kunnen in huis. Heb je die ruimte niet, dan is mijn tip: zet je kastjes niet te vol met apparatuur, zoals blenders en mixers. Zorg ervoor dat je aanbiedingen op kunt slaan. Ik ben ook erg blij met mijn grote vriezer, ik heb zes lades. Daar kan ik zeven broden in kwijt en vlees voor een week.”
Een aantal van je kinderen is aan het puberen. Gaat alles niet sneller op met tieners in huis?
,,Alles is continu op. Op zondag eten we dus witlof met ham, maar die ham verdwijnt altijd op de een of andere manier. Ik heb de neiging om het pak te verstoppen. Of eieren, die zijn ook altijd op. Ik kan er oneindige hoeveelheden van kopen. Daarom heb ik een ‘puberla’ gecreëerd. Daar gooi ik wekelijks van alles in wat die pubers graag eten. Daarnaast zorg ik ervoor dat er altijd voldoende brood en kaas in huis is voor tosti’s.”
,,Ik heb liever dat ze hier snacken dan dat ze naar de McDonalds gaan. De regel is ook ‘op is op’. Ik vul de la pas weer aan het einde van de week. Zo leren ze rekening met elkaar te houden. Gelukkig heb ik hele lieve kinderen en gaat dat vaak wel goed.”
Droom jij van een huis vol? Vier, vijf of misschien meer? Ouders van Nu legt uit wat de voor- en nadelen zijn van een groot gezin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Wat Eten We Vandaag: Snertstamppot
De klassieke snert staat ongetwijfeld op het menu als de temperaturen dalen. Geef dit traditionele gerecht eens een twist door het te verwerken in een stamppot. Verrassend en bijzonder smaakvol. -
Wat Eten We Vandaag: Kip tandoori traybake
Gemakkelijk en snel iets op tafel toveren? Ga dan voor een traybake. Je snijdt al je favoriete ingrediënten, legt het geheel op een bakplaat en schuift deze zo de oven in. Vanavond: een kip tandoori traybake. Kip tandoori is een traditioneel Indiaas gerecht, waarbij de kip wordt gemarineerd in yoghurt en diverse kruiden. -
PREMIUMMijn eetbudget
Iris en haar gezin hebben eetbudget van 100 euro per week: ‘Aanbiedingen checken is hobby geworden’
De prijzen stijgen, en daarmee ook het bedrag dat op de kassabon van onze wekelijkse boodschappen staat. In deze rubriek kijken we in de boodschappentas en keuken van een Nederlander. Deze keer: geldexpert Iris Newman (37) en haar gezin. Hoe pakken zij hun eetbudget aan en waar geven ze het aan uit?
-
PREMIUMMijn eetbudget
Het gezin van Suzanne heeft eetbudget van 125 euro per week: ‘Brood haal ik niet meer bij de bakker’
De prijzen stijgen, en daarmee ook het bedrag dat op de kassabon van onze wekelijkse boodschappen staat. In deze rubriek kijken we in de boodschappentas en keuken van een Nederlander. Deze keer: Suzanne Bakker-Verver (29) en haar gezin. Hoe pakken zij hun eetbudget aan en waar geven ze het aan uit? -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Geld1
Supermarkten geven hoogste kortingen in jaren
Wie boodschappen doet, kan bij de supermarkten gemiddeld 35 procent goedkoper uit zijn door kortingen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de aanbieding ‘1+1 gratis’ het meest voorkomt.