Beste bamihapje komt uit Goirle
De huisgemaakte rundvleeskroket, de goulashkroket en bamihap van Berry Tra (67) zijn goud. De drie snacks zijn de allerbeste in hun soort, is het oordeel van de Vereniging van Professionele Frituurders en het Nederlands Frituurcentrum.
Het draait niet om een mooie gevel of om een prachtig ingericht restaurant. Het draait om het eten, zo weten ze dit jaar al 70 jaar bij Kwalitaria Tra in Goirle. Het familiebedrijf kreeg de erkenning voor de ambachtelijke bereide snacks in de vorm van drie gouden oorkondes.
Een kroon op het werk, wat Berry Tra betreft. ,,Je moet je onderscheiden van de anderen", vindt Tra. Al 50 jaar maakt hij bami voor zijn 'wereldberoemde' bamihapjes. Onder meer, want hij maakt samen met zijn zoon Ad ook zelf de kroketten, bitterballen, het stoofvlees, saté en nog veel meer. ,,Veel van onze collega's kozen op een gegeven moment voor het gemak. Maar mijn moeder is in 1948 begonnen met zelfgemaakte kroketten. Ook toen er snackfabrieken kwamen, zijn we daar nooit mee gestopt."
Tra weet niet beter dan dat hij met eten bezig is. Als 9-jarig jongetje werkte hij al mee in het cafetaria van zijn moeder. Verse friet, eigen gemaakte kroketten, een zuur worstje en een hard gekookt ei. Veel meer keus was er toen nog niet, begin jaren 50. ,,Toen de mensen uit Nederlands-Indië naar Nederland kwamen, brachten ze nasi, bami en saté mee. Daar zijn wij toen ook mee begonnen."
Koksschool
Omdat hij toch al achter het frituur stond, moest hij ook maar naar de koksschool. ,,Ik ben de oudste thuis, ik moest de zaak overnemen", zegt Tra eenvoudig. Dat pakte goed uit. ,,Je kunt hier wel zien wat het belangrijkste is. Een derde van het pand is winkel, de rest is keuken en opslag. Ik ben altijd met de productie bezig geweest."
En bezig is Tra nog altijd. ,,Het slechtste voor je gezondheid is met pensioen gaan, zeggen ze." Wat minder werken, af en toe wat meer vrije tijd, dat lijkt de ondernemer wel wat. ,,Ik ben al minder uren gaan draaien. Nog maar 70 in de week in plaats van 80.''
Oma Mia
Zijn zoon Ad werkt sinds zes jaar weer in het familiebedrijf met de bedoeling om het straks over te nemen. Ook de 16-jarige zoon van Ad heeft zijn eerste werkdag inmiddels gehad in het familiebedrijf. Die werkt samen met 'oma Mia', die nog elk weekend in het restaurant is te vinden.
,,Je moet niet van de een op andere dag stoppen", vindt Tra die nu met zijn twee zonen Ad en Erik de productie draait. Ze hebben elke dag een programma. Zondag wordt het vlees opgezet voor de kroketten. Dat staat de hele nacht op. Op maandag wordt dat vlees verwerkt in 7.000 kroketten en bitterballen. Maandagmiddag: bamidag. In totaal gaan er aan het eind van de dag 1.000 bamihapjes in de koeling. Tra: ,,We verkopen ze ook aan horecazaken hier in Goirle. Een paar Kwalitaria's nemen ze af, bijvoorbeeld in Oss en Uden. Ze hoeven niet overal te liggen hoor. Dan worden we weer een fabriek. Dat hoeft niet."
Australië
Zo komt het dat de snacks na 70 jaar een begrip zijn, weet Tra. ,,Mensen die zijn geëmigreerd naar Schotland, Australië of waar dan ook naartoe, komen hier een bamihap of kroket eten. Iemand heeft ook als eens dozen vol mee naar Zuid-Frankrijk genomen voor een feest. Kennen ze nog van vroeger. Leuk toch?"
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden.
-
Anna (15) heeft een onverzadigbare honger: ze weegt nu 172 kilogram
Ze is eraan gewend dat alle ogen zich op haar richten als ze ergens binnenkomt. De Amerikaanse Anna Hankins (15) weegt 172 kilogram, maar ondanks de blikken kan de tiener daar niets aan doen. Ze lijdt aan een ziekte waardoor ze een onverzadigbare honger heeft en ze maar aan één ding kan denken: eten. -
-
-
Knoflook gegeten? Dit helpt tegen de nare geur
Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging