Bijna helft wereldbevolking eet zo slecht dat het een bedreiging vormt voor gezondheid
Bijna de helft van de wereldbevolking heeft slechte eetgewoontes, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Nutrition Report (GNR). Volgens het rapport eet 48 procent van de bevolking te veel of net te weinig, met als gevolg dat wereldwijd nog te veel mensen aan overgewicht, obesitas of ondergewicht lijden.
Het zojuist verschenen rapport is samengesteld met gegevens van de Verenigde Naties (VN), de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Met het huidige tempo zal de wereld er niet in slagen om acht van de negen voedingsdoelstellingen van de WHO tegen 2025 te bereiken. Dat is zorgelijk. ‘Onze eetgewoontes zijn de laatste tien jaar niet verbeterd en vormen nu een grote bedreiging voor onze gezondheid en voor de planeet’, melden de samenstellers van het rapport.
Het rapport toont aan dat ongeveer 150 miljoen kinderen niet voldoende groeien en meer dan 45 miljoen te mager zijn voor hun lengte door gebrek aan voedingsstoffen. 40 miljoen kinderen zouden dan weer kampen met overgewicht. Van de volwassen bevolking zou meer dan 40 procent (2,2 miljard mensen) aan overgewicht of obesitas lijden. Die cijfers moeten volgens de WHO dalen.
Slechte voedingsomstandigheden maken nu een kwart van alle overlijdens onder volwassenen uit
Minder gezonde voedingswaren
,,Het aantal vermijdbare overlijdens ten gevolge van slechte eetgewoontes is sinds 2010 met 15 procent gestegen. Slechte voedingsomstandigheden maken nu een kwart van alle overlijdens onder volwassenen uit”, zegt Renata Micha, de voorzitter van de GNR-expertgroep. Mensen consumeren steeds minder gezonde voedingswaren, zoals groenten en fruit, en dat vooral in landen met lagere inkomens.
Vooral in rijke landen komt overgewicht vaak voor, omdat daar te veel ongezond voedsel zoals rood vlees, zuivelproducten en suikerhoudende dranken worden geconsumeerd. Daar moeten de eetgewoontes veranderen, stelt het rapport. Dat zou volgens het GNR ook de CO2-uitstoot ten goede komen. De voedselproductie was in 2018 immers verantwoordelijk voor 35 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Vooral minder vlees en minder zuivelproducten eten kan helpen.
3,55 miljard euro
Het rapport roept op tot dringende financiering om de wereldwijde voedingsomstandigheden te verbeteren, zeker nu de coronapandemie nog volop woedt. Zo wordt geschat dat 155 miljoen mensen door de pandemie in extreme armoede zijn geraakt. Landen waar weinig voedingsstoffen voorhanden zijn, moeten hulp krijgen opdat ook daar groente en fruit beschikbaar zijn. Om de minimale doelen te behalen is minstens 4 miljard dollar (3,55 miljard euro) nodig, stelt het rapport.
Overgewicht in Nederland
Tips en trucs nodig voor in de keuken? Bekijk hieronder video's over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat eten we vandaag: ovenschotel met rode kool, gehakt en koolrabipuree
Minder koolhydraten eten? Voor deze ovenschotel gebruiken we koolrabi in plaats van aardappel. Dankzij het zoet van de appel en het zuur van de rode kool serveer je een Hollands smaakbommetje. -
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’. -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.” -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Artisjokken en groene asperge quiche
Deze rechthoekige quiche met artisjokken en groene asperges doet het erg goed bij een borrel of op een buffettafel. Je kan natuurlijk ook een ronde quiche- of taartvorm gebruiken. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.