Borrelend conflict ten einde: Oekraïne overwint in soepoorlog met Rusland
Koken & EtenHet is natuurlijk peanuts in de ellende van de oorlog, maar hier speelt ook symboliek: Oekraïne heeft Rusland in ieder geval afgetroefd met soep.
Een al jaren borrelende kwestie rond de vraag of borscht (rode bietensoep) nu Oekraïens of Russisch is, werd kortgesloten door Unesco.
De culturele organisatie van de Verenigde Naties gaf de zegen aan de Oekraïense manier van bietensoep bereiden en plaatste de borscht of borsjtsj zelf voor Oekraïne op de lijst van wereldwijd te beschermen cultureel erfgoed. Een slag in het gezicht van Rusland dat ook de beroemde soep had willen annexeren als historisch Russisch erfgoed.
Zure gezichten derhalve in Moskou waar de uitspraak in Oekraïne juist voor vrolijkheid zorgt. En meer. ,,De overwinning in de borschtoorlog is van ons!”, riep de Oekraïense minister van Cultuur Olexander Tkachenko. ,,De Oekraïense borscht is gederussischeerd”, sneerde hij nog even naar Moskou.
Bietensoep is populair in veel landen
Minstens twee keer in de week wordt bij ons borscht gegeten
Op het in Parijs gevestigde Unesco-hoofdkwartier hielden ze wel een klein slagje om de arm met de formulering dat ‘nationale versies van borscht in meerdere landen in de regio wordt gegeten’. Borscht is dan ook erg populair in Rusland en andere voormalige Oostbloklanden. Maar door de erkenning van de enige echte borscht als Oekraïens wil de VN-organisatie in deze zorgelijke tijden kennelijk ook ‘een essentieel onderdeel van het Oekraïense familie- en gemeenschapsleven’ beschermen’.
De uitspraak in Parijs wordt ook onderschreven in het restaurant van de evenementenlocatie Het Turfschip in Etten-leur. Daar zijn sinds maart 62 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht in het hotel en in een aantal vergaderzalen die zijn omgebouwd tot slaapzaal. ,,Minstens twee keer in de week wordt bij ons borscht gegeten”, zegt Marjolein Hoondert die onder meer de keuken coördineert. De bietensoep wordt in Brabant gekookt door een van de vluchtelingen, een Oekraïense chef-kok, Igor Bochev, die voor de oorlog werkzaam was in Odessa.
Via Hoondert laat de chef-kok weten dat er in zijn thuisland liefst veertien soorten borscht gemaakt kunnen worden. Maar wat zijn nou de verschillen tussen de Oekraïense soep en de Russische?
Hoondert: ,,In Oekraïne gebruiken ze bijna altijd varkensvlees. In Rusland kan dat rundvlees of eend zijn. Het gebeurt dat er wel eens varkensvlees wordt gebruikt maar over het algemeen toch niet. Beide landen gebruiken bieten en aardappelen. Alleen in Rusland worden die in vierkantjes gesneden en in Oekraïne julienne ofwel in hele dunne reepjes.”
De Oekraïense borscht heeft bovendien selderij en paprika, aldus Hoondert. Dat zit niet in de Russische variant, die meer bonen en gezouten kool gebruiken. ,,Oekraïne gebruikt alleen verse kool en fors meer knoflook. Het lijkt wel op elkaar, maar het is toch wel erg verschillend. Scheelt wel of je varkensvlees of rundvlees gebruikt en paprika en selderij zorgen ook voor een aparte smaak.” Tenslotte blijkt ook de manier van serveren is anders. In Oekraïne komen er kleine broodjes bij die zijn ingesmeerd met olie en kruiden. In Rusland eten ze borscht met een zoet, donker roggebrood.
‘Russische keuken’
Wat is het volgende wat ze verzinnen? Erkenning van varkensvlees als een ‘Oekraïens nationaal product’?
De soepoorlog tussen Oekraïners en Russen begon lang voor het recente schieten, in mei 2019, toen een bericht op het officiële Twitter-account van Rusland tot verontwaardiging leidde in Kiev. Want de Russen beweren daarin keihard dat borscht ‘een van de beroemdste en populairste gerechten in Rusland is en een symbool van de traditionele keuken’. Alsof Oekraïne niet bestaat. Bovendien, zo werd gesteld, komt het woord borscht van het Russische woord voor berenklauw, dat ooit als soepbasis werd gebruikt in het middeleeuwse Rusland.
Oekraïners reageerden furieus op de claim en beschuldigden de Russen van geschiedvervalsing en het annexeren van hun soep. Het ministerie van Cultuur in Kiev meldde de Oekraïense manier van soep bereiden prompt aan bij Unesco. De Franse gastronomische gids Michelin werd door de Oekraïners op het matje geroepen toen die het gerecht had ingedeeld bij de Russische keuken.
Nu er een echte oorlog woedt lijkt het soepgevecht bijna ongepast, maar in Oekraïne ziet men dat toch anders: Rusland is op zoveel fronten bezig met de toe-eigening van het culturele erfgoed van andere voormalige Sovjetrepublieken. Dus blijf af van onze soep.
In Moskou waren de druiven uiteraard zuur. ,,Wat is het volgende wat ze verzinnen? Erkenning van varkensvlees als een ‘Oekraïens nationaal product’?”, schamperde Maria Zakharova, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Marjolein Hoondert zal het Russische protest worst zijn. Er is maar een borscht en die is Oekraïens, vindt ze. ,,En ik vind hem super lekker, wij eten hem hier bijna elke dag.”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit is waarom mensen een ayurvedische leefstijl volgen: ‘Ik viel 10 kilo af’
Ayurveda is een van oorsprong Indiase geneeswijze en een van de oudste gezondheidswetenschappen. Het begrip komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’. Sommige mensen zweren dan ook bij deze leefstijl, maar wat is het eigenlijk? -
Koken & Eten
Personeel van dit restaurant scheldt gasten uit en die pikken het nog ook
Na Australië en Engeland is het restaurant binnenkort ook in Nederland te vinden: Karen’s Diner. En dit is niet zomaar een restaurant, het doel van het personeel is namelijk om je zo grof mogelijk te behandelen. -
PREMIUMJij bestelt, zij fietsen
Hebben flitsbezorgers nog toekomst na flitsende start? ‘Ze fietsen als blinden’
Flitsbezorgers maakten een vliegende start. De weerzin tegen deze ultrasnelle boodschappenbezorgdiensten als Getir, Gorillas, Zapp en Flink neemt toe, maar de bedrijven maken zich geen zorgen. ,,Dit is wat de klanten willen.” -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit is waarom de prijzen van patat en chips omhoog zullen gaan
De prijs van patat en chips gaat omhoog. Aanhoudende droogte bedreigt de oogst van onder meer aardappelen en uien. Een kleinere oogst leidt tot minder inkomsten voor akkerbouwers en uiteindelijk hogere prijzen in de winkel, melden de akkerbouwers. ,,Je ziet nu al dat de markt reageert op de verwachte prijzen.’’ -
Koken & Eten
Fruit: deze soorten moet je echt even afspoelen voor je een hap neemt
In de zomer eten veel mensen flink wat meer fruit omdat het aanbod zo groot en gevarieerd is. Dat levert je aardig wat vitamines op, maar wist je dat je ongemerkt ook aardig wat pesticiden binnenkrijgt? Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar zijn overal aanwezig, aldus toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt het om alles goed af te spoelen onder de kraan?