Boycot voor Australische tv-kok (en complotdenker) na posten van nazisymbool
De Australische chef-kok en complotdenker Pete Evans is door een aantal bedrijven in de ban gedaan nadat hij een nazisymbool op sociale media had gepost. Zijn boeken zijn uit de schappen gehaald.
Delen per e-mail
Grote Australische winkelbedrijven zeiden de boeken en producten van Evans uit de winkels te halen na reacties op zijn Instagram-post met een zwarte zon, een symbool dat geassocieerd wordt met nazi-Duitsland en dat gebruikt wordt door neonazi's. Het gaat om een cirkel met een soort ‘spaken’. Pete Evans is een van de chefs in de kookshow My Kitchen Rules die in Nederland op Net5 te zien was. Op dit moment staat My Kitchen Rules niet in het schema van Net5, aldus de woordvoerder van Talpa. Of het programma terugkomt en in welke vorm is nog niet bekend.
Uitgever Pan MacMillan is een van de bedrijven die publiekelijk afstand namen van Evans en aan winkeliers vroeg zijn boeken terug te sturen. Ook Baccarat, een merk keukengerei, gaf aan te zullen stoppen met het produceren en verkopen van een lijn producten die zijn naam draagt. ‘Naar onze mening zijn de beelden en meningen van de heer Evans weerzinwekkend, onaanvaardbaar en zeer beledigend’, stelde Baccarat Australia in een verklaring.
Evans aanstaande deelname aan de Australische realityshow I'm a Celebrity ... Get Me Out of Here is naar verluidt ook geannuleerd.
De inmiddels verwijderde post van Evans bevatte een afbeelding van een rups met een Make America Great Again-pet die spreekt met een vlinder met het zwarte zon-symbool op zijn vleugel. In een latere video (hierboven) gericht aan zijn 1,7 miljoen volgers op sociale media, zei Evans dat de beschuldigingen tegen hem ‘onwaar, onwerkelijk en een hoop rotzooi’ waren. Hij beweert in de reactie dat hij moest ‘googelen wat neonazi betekende’.
Fans van het eerste uur reageren geschokt op de reactie van Evans. ‘Ik weet niet wat ik hiervan moet denken’, schrijft een van hen. Anderen steunen de bekende kok. ‘Waren er maar meer mensen zoals jij.’
Sinds het begin van de coronapandemie heeft Evans zijn platform ook gebruikt om complottheorieën over de uitbraak te delen. Ook staat hij er om bekend pseudowetenschappelijke dieetideeën uit te dragen, zoals het paleolithische dieet, waardoor hij de bijnaam ‘Paleo Pete’ kreeg.
Bekijk hier de nieuwste video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand. -
Goeievraag.nl Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. -
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Video Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
Hoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt.
-
Koken & eten Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen. -
PREMIUM
Pizza of patat? Andrea (25) wil eens wat anders en zet een keten van Indonesische dorpstoko's op
De 25-jarige Andrea de Fonkert uit Numansdorp was een beetje klaar met de friet, Chinees en pizza die in menig dorp al járen worden aangeboden. In april 2019 opende ze in haar geboortedorp een eigen Indonesische afhaalzaak genaamd Le Toko. Inmiddels zijn er drie Le Toko's - de vierde opent binnenkort - en een pop-upvariant. ,,Met Picnic en KLM zou ik graag een samenwerking aangaan.’’ -
Koken & eten Deze supererwt lijkt sterk wapen in de strijd tegen diabetes
Het aantal mensen met diabetes stijgt nog steeds. Naar schatting telt ons land over dertig jaar 1,4 miljoen mensen die lijden aan deze welvaartsziekte. Een klein, rimpelig erwtje zou een mooi wapen kunnen zijn, melden Britse onderzoekers.