Fruit: deze soorten moet je echt even afspoelen voor je een hap neemt
Koken & EtenIn de zomer eten veel mensen flink wat meer fruit omdat het aanbod zo groot en gevarieerd is. Dat levert je aardig wat vitamines op, maar wist je dat je ongemerkt ook aardig wat pesticiden binnenkrijgt? Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar zijn overal aanwezig, aldus toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt het om alles goed af te spoelen onder de kraan?
Wat zijn pesticiden?
,,De benaming pesticide is eigenlijk niet de meest ideale”, begint hoogleraar-toxicoloog Jan Tytgat. ,,Het is in de volksmond de meest gebruikte omschrijving, maar eigenlijk moet je volgens de Europese wetgeving praten over bestrijdingsmiddelen. Die kan je dan weer opdelen in gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De gewasbeschermingsmiddelen worden in de landbouw gebruikt, de biociden worden ingezet om schadelijke organismen, zoals insecten en knaagdieren te verdelgen.”
Die pesticiden zitten op onze voeding, aldus de hoogleraar van de Universiteit Leuven in België. ,,Wat trouwens weinigen weten, is dat het woord uit het Latijn komt. Het betekent letterlijk: ‘doden waar je de pest aan hebt‘.
Waarom zitten ze op onze voeding?
Vroeger hadden we die pesticiden niet. Dus hebben we ze wel nodig? ,,Dit is voor een deel een ethische kwestie. Als je heel principieel bent, en je gaat ze wereldwijd verbieden, dan kan dat. Maar het is natuurlijk de vraag of je dan nog voldoende eten kan geven aan alle mensen op deze planeet, door de bacteriën die dan bijvoorbeeld ontstaan op het eten. De opbrengst van producten als aardappelen, rijst en maïs zou verminderen. Op dit ogenblik helt de balans nog door in het voordeel van het gebruik van die bestrijdingsmiddelen.”
Verder is de Europese wetgeving streng. ,,In lageloonlanden in Zuid- en Centraal-Amerika en Azië is die strenge wetgeving er niet. Daar mag lokaal bijvoorbeeld nog ethyleenoxide – een desinfectiemiddel tegen schimmels en bacteriën – gebruikt worden in nootjes. Bij ons zal je dat nooit zien, ook niet via import.”
Heeft het nut om je groenten en fruit af te spoelen?
,,Je ziet die pesticiden niet wanneer je groenten en fruit vasthoudt en je kan ze niet ruiken. En eerlijk is eerlijk: alles is goed gecontroleerd en er is geen reden tot paniek. Toch kun je na aankoop je groenten en fruit sowieso het best even wassen.”
Dat je groenten en fruit afspoelt, betekent daarentegen volgens de expert niet dat het de pesticiden volledig weghaalt. ,,Sommige van die pesticiden zijn bijvoorbeeld vetoplosbaar, dus water gaat daar geen verschil maken. Breedbladige groenten zoals sla moet je bijvoorbeeld altijd afspoelen voor je ze consumeert, omdat ze door hun structuur heel erg gevoelig zijn voor ‘toxische neerslag’ (zure regen) en er kunnen ook bacteriën of sporen van virussen op zitten.”
Bij de meest bespoten fruit en groenten staan aardbeien op nummer één, gevolgd door spinazie, bladgroenten, nectarines, druiven, paprika’s en kersen
Welke groenten en fruit bevatten de meeste pesticiden?
In de VS is daar veel kennis over. Daar brengt de EWG – de Environmental Working Group – sinds 2004 jaarlijks een lijst uit met daarop de meest bespoten en de minst bespoten fruit- en groentensoorten. Bij de meest bespoten staan ook in 2022 de aardbeien op nummer één. Gevolgd door spinazie, bladgroenten, nectarines, druiven, paprika’s, kersen, perziken, peren, bleekselderij en tomaten.
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado’s, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges. ,,Deze lijsten geven, vanuit mijn ervaring, een goed beeld van de realiteit”, zegt Tytgat.
De toxicoloog raadt daarnaast aan om de meest bespoten exemplaren fruit ook te schillen. ,,Druiven en aardbeien kun je natuurlijk niet schillen, maar die moet je goed wassen, aangezien het net die fruitsoorten zijn die veel pesticiden bevatten.”
En waarom bevatten juist deze fruitsoorten veel pesticiden? ,,Simpel’’, volgens Tytgat. ,,Omdat ze gemakkelijk onderhevig zijn aan de gevaren van schimmels, bacteriën en insecten; het zijn fragiele soorten. Het risico op bederf is een heel stuk kleiner bij bijvoorbeeld witlof en wortelen.”
,,Bovendien hebben die fragiele fruitsoorten niet zo’n lange bewaartijd. Je kunt aardbeien niet drie of vier dagen bewaren zonder dat ze wat doffer worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld appels.” Daardoor zijn aardbeien verleidelijk fruit voor een hoog pesticidegebruik volgens de toxicoloog. ,,Je gaat zo eigenlijk de bewaartijd artificieel optrekken.”
Wat gebeurt er in ons lichaam als we die pesticiden binnenkrijgen?
,,Als je alles met mate eet, is er geen reden om bezorgd te zijn. Als mensen toch last hebben van die pesticiden, dan gaat het om zaken die veelal van voorbijgaande aard zijn, het lijken wat allergische reacties”, zegt de hoogleraar. Denk daarbij aan rode vlekken, een loopneus, tranende ogen. ,,In ieder geval: echt acuut zal er geen probleem zijn. Een goede raad: wissel deze zomer hoe dan ook af. Neem eens wat aardbeien, wat perziken, eens wat kersen. Maar eet niet de hele tijd hetzelfde, gewoon omdat bij bepaalde soorten meer pesticiden gebruikt worden, de probleemgevallen die ik al beschreef. En ja, bioproducten zijn pesticidevrij. Zie je in de supermarkt producten met een biolabel, dan zijn ze niet behandeld met bestrijdingsmiddelen. Ze zullen vaak ook wat duurder zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast. -
Mogelijk giftige stof gevonden in ijs van Häagen-Dazs
In verschillende smaken ijs van het merk Häagen-Dazs kan de giftige stof 2-chloorethanol (2CE) zitten, meldt de NVWA. General Mills, het moederbedrijf van Häagen-Dazs, haalt het ijs uit voorzorg uit de schappen. -
Wat Eten We Vandaag: Griekse souvlaki van varkenshaas met fetasaus
Souvlaki en feta kennen we uit de Griekse keuken en vormen samen een smakelijke combinatie. De warm kruidige smaak van de souvlaki gaat goed samen met de licht-zure romigheid van feta. In dit recept maken we van de feta een saus voor bij de souvlaki. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
Van restaurants die schijfje citroen in rekening brengen tot gratis kan water: laat je niet verrassen op vakantie
‘Coperta’ of ‘couvert’, ‘service not included’, ‘IVA no incluido’: als je op vakantie bent kunnen deze zinnetjes je flink in verwarring brengen. Is dat broodmandje overal gratis? En komen die hapjes die zomaar op tafel verschijnen er gewoon uit vriendelijkheid? Pas op voor deze instinkers. -
Koken & Eten
Personeel van dit restaurant scheldt gasten uit en die pikken het nog ook
Na Australië en Engeland is het restaurant binnenkort ook in Nederland te vinden: Karen’s Diner. En dit is niet zomaar een restaurant, het doel van het personeel is namelijk om je zo grof mogelijk te behandelen. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.