Volledig scherm
Restaurant Chocolat in Breda doet geregeld mee met kortingsacties. © Foto: Ramon Mangold

Brabanders gaan het liefst met korting uit eten

Schaam je je ervoor als je met een kortingsbon aankomt zetten bij een restaurant? Circa een tiende van de Nederlanders blijkt schaamte te voelen bij het gebruik. Brabanders lijken zich het minst te generen.

Stel, je kunt korting krijgen op je dinertje. Voel je dan gêne of niet? Een enquête onder 1118 Nederlanders uit alle provincies kregen die vraag voorgeschoteld. De meeste Nederlanders voelen geen schaamte. 

Circa een tiende van de respondenten die meededen voelden die schaamte wel. De grootste groep zijn de Noord-Hollanders: 17 procent van hen gaf aan zo'n voucher liever niet te gebruiken. De schaamte was ook groot bij inwoners van de provincie Drente en Utrecht. Respectievelijk gaven zij aan bij Acties.nl, die de enquête hield, dat ze schaamte voelden.

Het minste last van de gêne hebben de Brabanders. Slechts 4 procent van de ge-enquêteerden gaf aan schaamte te voelen.  Veel minder nog dan de Zeeuwen die bekend staan om hun zuinigheid: 10 procent van die respondenten gaf aan gegeneerd te zijn. 

Volledig scherm
© Actie.nl

De uitkomst verbaast Vince Franke van Acties.nl niet zo erg, hoewel hij het lastig vindt om er conclusies aan te verbinden. In zijn eigen kring ziet de Brabander wel dat hij, zijn familie en vrienden tóch wel uit eten gaan. Of hij nou wel of geen mazzeltje heeft. ,,We hebben ook geen moeite om korting wel te pakken.”

Korting

Dat juist in Noord-Holland de schaamte het grootst is, kan volgens Franke te maken hebben met het verlies aan status als je korting wil. ,,Misschien willen die mensen in de Randstad liever niet besparen.”

Nederlanders blijken zich trouwens vaker te schamen voor de tafelmanieren van hun partner. Ruim 15 procent  van de ondervraagde Nederlanders geeft aan zich weleens te schamen. Vooral vrouwen hebben daar last van: een op de vijf vrouwen heeft dat gevoel als haar partner zich niet aan de etiquette houdt.

Ga jij uit eten vanavond? Of kook je liever zelf? Hier zie je hoe je preistamppot met slavinken maakt: